L'apagada elèctrica del passat 28 d'abril ha disparat les expectatives electorals del PP, segons el CIS. En un baròmetre publicat aquest dimecres, el partit d'Alberto Núñez Feijóo xucla vots a Vox, puja tres punts percentuals en intenció de vot respecte de l'estudi realitzat ara fa un mes i retalla a la meitat la distància que el separa del PSOE. Ara, els socialistes continuen sent l'opció favorita dels ciutadans en unes hipotètiques noves eleccions, però es troben a només 2,7 punts per sobre dels populars. Així, el laboratori sociològic de José Félix Tezanos calcula que si ara se celebressin uns nous comicis, el PSOE s'emportaria el 32% de les paperetes; i el PP, el 29,3%.
Vox es mantindria com a tercera força al Congrés dels Diputats amb el 13,7% dels suports. El CIS desinfla les seves expectatives després d'haver-lo catapultat en l'anterior baròmetre al 15,2% en plena guerra aranzelària de Donald Trump. Qui continua dessagnant-se és Sumar, que en aquest baròmetre apareix com a quarta força amb el 6,1%. Podemos continuaria el seu procés de musculació i aquest estudi calcula que el 4,3% dels espanyols votarien el partit morat en una nova convocatòria electoral. La marca 'Se Acabó La Fiesta' de l'ultra Alvise Pérez perd pistonada i se situa en l'1,5%, si bé fa un mes se situava en l'19%.
Pel que fa a l'independentisme, el CIS manté Esquerra Republicana (1,6%) per davant de Junts per Catalunya (1,1%), si bé ambdues formacions empitjorarien els seus resultats respecte de les eleccions generals del 23-J de 2023. Al País Basc, el PNB (1,1%) s'imposaria per davant de Bildu (0,8%). Al BNG, que només es presenta a Galícia, el votarien l'1% dels ciutadans de l'Estat, per davant de Coalició Canària (0,3%) i UPN (0,1%).
Apagada elèctrica, reducció de jornada i pugna per la resposta als aranzels
Els enquestats en aquest nou estudi van ser entrevistats entre el 5 i el 8 de maig del 2025. El món tenia la vista posada en el Vaticà; havia mort el papa Francesc i els cardenals reunits a la Capella Sixtina van triar Lleó XIV com a nou Pontífex. Però la notícia que realment havia sacsejat la política espanyola va ser l'apagada, que s'havia produït una setmana abans. Va ser el mateix CIS qui va confirmar que el 60% dels ciutadans trobava "insuficient" la informació que havia proporcionat el govern espanyol sobre l'apagada. A hores d'ara, l'escenari continua sent exactament el mateix: el govern espanyol encara no ha pogut esclarir les causes d'aquella fallida elèctrica i s'ha limitat a geolocalitzar-la a Granada, Sevilla i Badajoz i descartar que Red Eléctrica patís un ciberatac.
La mateixa setmana en què es va produir l'enquesta del CIS, però, el govern espanyol aprovava en la reunió del Consell de Ministres la reducció de la jornada laboral, una mesura que compta amb el rebuig de Junts per Catalunya però que és la norma estrella de Yolanda Díaz en aquesta legislatura. PSOE i PP també han estat enfrontats durant aquestes darreres setmanes per la resposta que cal donar a la guerra aranzelària impulsada per Donald Trump. Durant aquestes darreres setmanes, la CNMC també ha avalat l'opa al Sabadell i s'ha complert mig any de la DANA valenciana.