Els advocats de la defensa de Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez estan acabant els escrits de defensa que es presentaran avui al Tribunal Suprem. Amb ells presentaran també la petició dels testimonis que volen citar en el judici i, segons han confirmat a El Nacional fonts de la defensa, inclouen el rei Felip VI i Carles Puigdemont.

En el cas que el tribunal presidit per Manuel Marchena accepti les declaracions, aquestes podran ser presencials o per videoconferència. Normalment es fa a distància amb autoritats i alts càrrecs, com seria el cas del Rey. Però en el cas de Carles Puigdemont la circumstàncies el fan diferent. Puigdemont està processat pel mateix cas per al qual ara se'l cita com a testimoni. I en el seu moment es va dictar l'ordre de detenció internacional i la euroordre. Si Marchena accepta la seva declaració podria acceptar-la per videconferència o bé obligar-lo a anar a declarar presencialment al Tribunal Suprem, fet que faria activar totes les alertes i l'ordre de detenció en l'àmbit estatal que continua vigent i que impedeix que Puigdemont pugui entrar tant a territori català com espanyol.

La petició per a les declaracions dels testimonis es formalitzarà en les properes hores. Es preveu que l'advocat Jordi Pina enviï tant els escrits de defensa com la llista de testimonis al migdia o primera hora de la tarda. Pina encara està acabant els escrits i els presentarà públicament en el transcurs d'una roda de premsa a les 17 h.

Tots els acusats entraran avui els escrits pel registre electrònic del Tribunal Suprem, entre el migdia i la tarda, menys Santi Vila, que molt probablement ho farà entre aquesta nit i demà al matí. 

Ara mateix només se sap el contingut dels al·legats de defensa de Jordi Cuixart, Oriol Junqueras i Raül Romeva. Els escrits que encara no estan acabats, estan tancats amb pany i forrellat i encara no han arribat ni al Suprem ni a la premsa. L'únic que s'ha fet públic íntegrament és el de Jordi Cuixart, que es presenta com una acusació a l'Estat espanyol per la vulneració de drets fonamentals i que es va presentar ahir durant un acte al Col·legi d'Advocats de Barcelona.