L'escrit de defensa de Jordi Cuixart està concebut com un escrit d'acusació contra l'estat espanyol per la vulneració dels drets fonamentals. Es presentarà demà al matí al Tribunal Suprem, però Òmnium ha presentat aquesta tarda les línies bàsiques en què està basat l'escrit de defensa que ha fet l'equip d'advocats de Jordi Cuixart encapçalat per Marina Roig i que es presentarà demà al matí.

En un acte al Col·legi d'Advocats de Barcelona, on han assistit Josep Costa, vicepresident del Parlament de Catalunya, Eulàlia Reguant i Carles Riera, de la CUP, i envoltat de juristes, Marcel Mauri ha esbossat l'escrit de defensa.

L'escrit es basa en la defensa dels drets fonamentals sense renunciar als principis i sense cap penediment sobre la desobediència civil pacífica per part de Jordi Cuixart.

 

"Estem vivint un moment d'excepcionalitat. L'estat espanyol ha suspès els drets fonamentals per preservar la unitat", ha dit Mauri com a introducció del que considera "no un escrit de defensa sinó d'acusació que demostra la vulneració de drets fonamentals que han patit els nostres polítics i els ciutadans del nostre país".

Marcel Mauri ha exposat que "el judici busca desactivar la tasca d'una entitat i d'un moviment que sempre han estat amb el foment i defensa de la llengua catalana, la cultura, la cohesió social i els drets socials i polítics del nostre país". "Mai renunciarem a l'exercici dels drets fonamentals", ha dit Mauri a la vegada que ha fet una crida a la desobediència civil.

Presentacio escrit defensa Cuixart - Sergi Alcazar

Els drets vulnerats

Sobre la vulneració dels drets n'han parlat, durant l'acte, diversos advocats i les advocades Gemma Calvet, Magda Oranich i també August Gil Matamala, que han fet la radiografia del que consideren que és un "judici a la democràcia".

"Està en perill la llibertat d'expressió de tots i totes com a dret fonamental", ha dit Calvet. "El judici amenaça un dret essencial com és el dret de reunió pacifica i manifestació. Suposa un precedent terrible", ha dit Oranich. August Gil Matamala ha denunciat la manca de competència del Tribunal Suprem i que vulnera el dret a ser jutjat per un tribunal predeterminat per la llei pel fet que els processats siguin aforats. "La fragmentació irregular de la causa ha afavorit una investigació sota secret i de caràcter inquisitiu. Un judici sense garanties que vulnera el dret fonamental a un procés equitatiu", ha dit Gil Matamala.

Tots ells han denunciat que el poder executiu utilitza el judicial com a mesura de "càstig". "S'arriba a l'absurd d'acusar-los de rebel·lió sense violència", han remarcat qualificant el procés de "desproporció jurídica" per "deshumanitzar el rival polític", i han qualificat el cas de "procés de laboratori".

"No es jutgen uns fets, es jutja una ideologia", han remarcat. "Estem a les portes d'un judici en què l'acusació construeix el seu relat sobre les runes dels drets fonamentals", "Estem a les vigílies d'un judici a la democràcia", han conclòs.