El cas d’un nou edifici per al centre educatiu concertat El Brot a Cabrera de Mar torna al jutjat, mentre el centre originari, a Sant Joan Despí, ha anunciat recentment que tancarà, ja que la Generalitat l'ha informat que els alumnes que atén (amb dislèxia, discalcúlia i TDAH) no tenen el perfil d’educació especial. La subdirectora general de la Fundació “la Caixa”, Esther Planas, ha declarat, com a testimoni, aquest dimarts davant del titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, que investiga si l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell volia obtenir un benefici econòmic personal en la requalificació del solar de Villa Bugatti, a Cabrera de Mar, on es volia traslladar El Brot, operació que es va frustrar l’octubre del 2020 amb la seva detenció i d’altres persones en l’operació del cas Volhov. La testimoni ha assegurat al jutge que era el Govern qui escollia les entitats i els projectes on destinar els 30 milions anuals de la Fundació, segons fonts judicials. A més, ha afegit que l'entitat supervisa que els projectes i les entitats s'avinguin als fins dels estatuts de la fundació i que en el cas d'El Brot era adequada. Fonts de la defensa de Vendrell han assegurat que la declaració de la directiva ha estat "absolutament exculpatòria" i que no ha assenyalat cap mala praxi per part de ningú, ja que es tracta d'un procediment genèric per a l'atorgament de les subvencions.

En la informació requerida pel jutjat i que la Guàrdia Civil inclou en un informe, la Fundació "la Caixa" exposa que dels convenis signats el 2017, 2018 i 2019, la fundació va entregar a El Brot fins a 232.655 euros, que són les quantitats que van justificar, tot i que tenia aprovat un total de 850.000 euros entre els tres convenis.  Pels investigadors, està sota sospita que Vendrell demanés a la Fundació una subvenció 24.200 euros el 2019 per El Brot, que va destinar per pagar un despatx d’arquitectes per avançar el projecte de Villa Bugatti. Pel compliment de les subvencions, hi ha una comissió de seguiment,  que  el 2017 va ser integrada per Jaume Giró, llavors director general de la Fundació "la Caixa"  i actual conseller d'Economia, i el llavors conseller d'Economia i actual president, Pere Aragonès, mentre els del 2018 i 2019 va ser substituït per Albert Castellanos, llavors secretari general d'Economia. La defensa de Vendrell ha aclarit que els pagaments de la subvenció a El Brot  es van aturar fins que  s'aclareixi l'actual procediment.

Interès

En l’informe de la Guàrdia Civil de l’abril de 2021, es recull que el director general d’El Brot, José Antonio Alejos, va denunciar que l’operació urbanística era perquè Vendrell se’n beneficiés personalment.  L’octubre de 2019, Vendrell va ser nomenat president de la Fundació El Brot i inicia contactes amb el propietari de Villa Bugatti, que primer demana 9 milions i després el rebaixa a 4,6 milions, i que passarien a ser d'una empresa de l'exconseller. L’operació de requalificar el solar, dedicat a celebracions i casaments, permetria construir a més de l’escola zona hotelera, segons la Guàrdia Civil. I per això, s’investiga si en aquesta operació es van cometre els delictes de prevaricació urbanística, malversació i tràfic d’influències.

Per la seva part, l’Ajuntament de Cabrera de Mar va aprovar en el ple municipal del febrer de 2020 la modificació puntual  en la zona de Villa Bugatti i Les Corts,  i l’Oficina Territorial d’acció i Avaluació Ambiental de la Generalitat va aprovar el projecte, tot i que demanava informes pendents com el de l’impacte ambiental.

 Altres investigats

A banda de Vendrell,  en la peça de Villa Bugatti també van ser detinguts l’octubre del 2020 i són investigats l’alcalde de Cabrera de Mar, Jordi Mir (Junts), el regidor d’Urbanisme,  Enric Mir, que ERC va fer dimitir per aquests fets,  perquè van descobrir-li 38.000 euros en efectiu en el seu despatx, tot i assegurar que eren diners familiars. 

A banda, en un informe de gener passat, la Guàrdia Civil insisteix que l’actual conseller d’Educació,  Josep González Cambray, estaria implicat en l’operació de Villa Bugatti. Segons el cos armat, González Cambray, quan era director general de centres públics hauria impulsat el projecte de Vendrell tot i saber que no complia els requisits legals. En aquesta peça també s’investiga a Pilar Contreras, llavors directora general de centres concertats i privat.

Si el titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, troba suficients indicis incriminatoris contra el conseller republicà, com és aforat, hauria de fer un informe motivat i elevar-lo al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el qual decidiria si hi ha suficients indicis per investigar-lo per aquests fets.

BROT Foto
Projecte urbanístic per tralladar l'escola El Brot a Villa Bugati