Després de sis anys d’investigació, el cas Diputació es desinfla. La magistrada que ara dirigeix el jutjat d’instrucció 1 de Barcelona ha acordat el sobreseïment de dues peces, en què el principal investigat era el llavors president de la Diputació, el convergent Salvador Esteve. La investigació se centrava a aclarir si des de l’ens supramunicipal s’havien concedit subvencions per a projectes al Tercer Món a entitats properes a Convergència. Les peces, ara arxivades, són Voltia i la del Grup Igfa i Mancomunidad Costa Rica, i amb aquesta mesura Esteve queda lliure d'aquest cas. L’any passat el jutge titular, Joaquín Aguirre, ja va acordar arxivar la causa pels ajuts en les peces de Plataforma Educativa i Utopia, Ecosde, i Strategic i Kosector.  Per ara, es manté oberta la de Catmon. 

En la resolució, datada el 31 de gener passat, la magistrada María Carmen Suárez acorda tancar la investigació de les subvencions concedides a Voltia i al Grup Igfa en assegurar que "de les declaracions efectuades s’ha posat en relleu la inexistència de pressions per informar a favor de l’adjudicació dels contractes públics controvertits”, fet —afegeix— que “ve a excloure l'existència d’irregularitats en la seva concessió” i, per tant, en decreta l’arxivament. La Diputació de Barcelona, que està personada com a acusació particular, i el ministeri fiscal no s’han oposat al tancament d’aquestes dues peces.

Detencions

L’operació del cas Diputació es va produir amb gran soroll i policies el 2018, amb la detenció d’Esteve i d’altres persones encausades. Hi va arribar a haver unes 40 persones investigades per una possible malversació d’un milió d’euros en ajuts. Precisament, Esteve va declarar fa unes setmanes al jutjat i va assegurar que durant el seu mandat "mai" va tenir interès a concedir subvencions a entitats concretes, segons fonts judicials. Esteve, que va ser president de la Diputació de Barcelona entre els anys 2011 i 2015 i alcalde de Martorell per CiU, va explicar a la magistrada del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona que les subvencions de l’ens municipalista abans d’adjudicar-se sempre passaven per la intervenció i la secretaria de cada departament. També va assegurar que durant la seva presidència “mai” es van donar subvencions amb informes desfavorables d’aquestes àrees. 

En la peça del Grup Igfa, hi havia onze persones investigades, entre funcionaris i càrrecs públics i empresaris. Jordi Castells Masanés, exdirector de Relacions Internacionals de la Diputació i actual subdirector general de Cooperació Local de la Generalitat, era un d'ells i és considerat el principal sospitós d’aquestes suposades irregularitats que ara es difuminen. El pagament de la majoria de les subvencions es va aturar quan es va destapar el cas.

Les suposades irregularitats són investigades pel jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, que va començar els interrogatoris el maig del 2021, tres anys després de les detencions, ja que alguns dels acusats es van derivar a la causa del cas Volhov, que investiga el finançament del moviment independentista català.