El TSJC ha rebutjat i retornat la causa contra el diputat de Junts per Catalunya, Francesc de Dalmases, al jutje d'instrucció 1 de Barcelona, Joaquim Aguirre, perquè no hi ha prou indicis per implicar-lo en el cas Volhov i perquè completi la investigació. La sala es declara no competent per assumir la instrucció en considerar que el jutjat no ha motivat suficientment els indicis delictius suposadament comesos per l’aforat. 

El TSJC també demana que es permeti la declaració voluntària de Dalmases i se li donin totes les garanties davant l'instructor, així com que s'han de practicar totes les diligències d'investigació necessàries per comprovar si realment hi ha indicis individualitzats contra l'acusat. Si fos el cas, i si Aguirre completa la instrucció amb suficient fonament, s'hauria de tornar a donar trasllat al TSJC perquè agafi el tràmit per anar a judici, ja que Dalmases és aforat. 

 

 

La investigació contra Dalmases deriva de la causa per presumpte desviament de fons públics per a cooperació de la Diputació de Barcelona, en la qual estan imputades prop de 50 persones i que va donar motiu a l'operació policial en la qual l'octubre passat van ser detinguts empresaris i exmembres del denominat "estat major" de l'1-O, acusats d'aprofitar els seus contactes polítics per afavorir els seus negocis. En la peça també està investigat Víctor Terradellas, exdirigent de CDC, i altres cinc persones.

Investiguen si presumptament va lucrar-se amb més de 224.000 euros procedents de subvencions per a cooperació de la Diputació, la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona.

El titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, demana investigar Dalmases per malversació, prevaricació i tràfic d'influències, davant els indicis que va tractar d'obtenir fons públics amb ànim de lucre a través les entitats Igman i CATmón, afins a CDC, entre els anys 2014 i 2017.

Dalmases va ser fundador de la fundació CATmón i president de l’associació Igman, entitats que entre els anys 2013 i 2016 van rebre 1,2 milions en subvencions públiques de la Diputació de Barcelona. La Guàrdia Civil sosté que hi ha greus errors en la tramitació i execució d’aquestes subvencions, les quals s’haurien destinat part dels fons a finançar accions polítiques, de comunicació, de participació i d’internacionalització del procés sobiranista.

Segons els informes, hi ha diverses factures a nom de Dalmases que van ser cobrades abans que fossin expedides. El jutge, segons el rotatiu, també sospita de determinades justificacions de viatges i d’altres pagaments. La Guàrdia Civil sospita que el diputat de JxCat va aconseguir 320.000 euros en subvencions suposadament fraudulentes per a CATmón i Igman amb factures duplicades i improcedents.