La preinscripció escolar arrencarà gairebé un mes més tard aquest any. El tràmit es feia fins ara el mes de març, però en aquesta ocasió es trasllada a la primera o segona setmana d'abril. Així ho ha publicat aquest dilluns el Departament d'Ensenyament en un comunicat a la seva web. 

Aquest retard arriba enmig de la polèmica per la intenció del govern espanyol de fer vehicular el castellà a l'escola catalana per les famílies que ho demanin durant la prescripció. L'executiu de Rajoy aprofitaria així el 155 per afegir una casella al formulari d'inscripció amb aquesta opció.

El Departament assegura que aquest canvi es deu a una reducció del calendari del procés per donar resposta a una "demanda reiterada de diferents sectors de la comunitat educativa". A més, asseguren que "facilitarà que un major nombre d’alumnes nouvinguts o que es trobin situacions de canvis" -per exemple, de domicili- puguin participar en el procés de preinscripció.

La mesura la va avançar el president espanyol, Mariano Rajoy, la setmana passada durant una reunió amb Societat Civil Catalana. La mesura l'implantaria el Ministeri d'Educació, que des de la suspensió de l'autonomia té les competències del Departament d'Ensenyament.

Per molt que tingui les competències, el mateix ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, va reconèixer que no es podia modificar la Llei 9/2009 del Parlament, que fixa el català com a llengua vehicular a l'escola. Per això, l'estratègia de la Moncloa és executar diverses sentències del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional, on s'estableix que almenys el 25% de la formació ha de ser en castellà.