La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha carregat contra el jutge de l'Audiència Nacional, Manuel García-Castellón, a càrrec de la causa Tsunami Democràtic, l'endemà d'insistir en la teoria terrorista en la causa, en la qual s'investiga Carles Puigdemont i la secretària general d'ERC, Marta Rovira. Ribera ha criticat que el magistrat té una certa tendència a pronunciar-se en "moments polítics sensibles". En una entrevista aquest divendres a TVE ha fet una crida a la cautela sobre la manera de pronunciar-se del jutge "ens té acostumats que sempre s'inclini en aquesta mateixa direcció, que evidentment té una implicació política important i acostuma a sortir a col·lació en moments polítics sensibles". 

Respecte per la separació de poders

En ser preguntada sobre la decisió del jutge de desestimar el recurs presentat per la Fiscalia contra la seva decisió d'enviar la causa sobre Tsunami Democràtic al Tribunal Suprem perquè investigui per un delicte de terrorisme en la causa a Puigdemont, a Rovira i a altres deu persones, Ribera ha afirmat que és molt important respectar la separació de poders "com un dels principis fonamentals de la convivència i la Constitució, inclòs el respecte al Poder Judicial, a jutges i magistrats". Tanmateix, ha defensat que això no impedeix veure que, "hi ha algunes persones que ostenten aquesta representació institucional del Poder Judicial que tenen una certa tirada per pronunciar-se sempre en una mateixa direcció i en un moment particularment oportú enfront del que, d'altra banda, solen ser els pronunciaments d'altres companys dins de l'exercici d'aquest Poder Judicial".

Qüestionada per si estava acusant García-Castellón de guiar-se segons un criteri polític, Ribera ha assegurat que és un jutge que "sempre té molt encert en la sensibilitat de les dates on surten aquestes informacions" i ha apuntat que ha d'explicar el seu pronunciament. Amb tot, ha afegit que caldrà esperar a "veure què és el que passa". Sobre si es tracta d'un cas de lawfare, ha advertit que "és capital" entendre que no només importa l'exercici del poder judicial, sinó també "les formes i les motivacions" del poder que "correspon a tots els magistrats". En referència al marc de la tramitació de la llei d'amnistia entre els partits independentistes i el govern espanyol, Ribera ha apuntat que "també aquesta valoració d'oportunitat sobre el moment en què surten a la llum aquestes informacions és rellevant". 

El govern espanyol matisa Ribera

Les declaracions de Teresa Ribera han generat molta polèmica, i en especial, les crítiques del PP. En un comunicat, els populars consideren d'una "gravetat extrema" les declaracions de la ministra. “Dol veure el govern espanyol recitar l’argumentari independentista, desprestigiant de passada el sistema democràtic” i lamenta que "cada vegada costa més diferenciar les declaracions que fan els dirigents del PSOE d’aquelles que fan els d’ERC o Junts". 

El govern espanyol ha sortit al pas i ha reiterat el seu respecte institucional al poder judicial i a la independència de jutges i magistrats. Fonts de l'Executiu han subratllat que el govern sempre respecta les decisions del Poder Judicial encara que, a vegades, no comparteixi alguna d'elles. Les mateixes fonts apunten que la decisió final que adopti el jutge García-Castellón seran "per descomptat" respectades pel govern espanyol, que assegura que defensarà als jutges i magistrats de qualsevol ingerència en el seu treball, "també dels intents de fer-ho del PP".