El jutge de l'Audiència Nacional (AN) Manuel García-Castellón es parapeta darrere d'un informe d'AENA i ENAIRE per relacionar Carles Puigdemont i Marta Rovira amb un delicte de terrorisme per la manifestació a l'aeroport de Tsunami Democràtic. Si se'n sortís, l'amnistia quedaria en paper mullat per a tots dos. Segons publica El Mundo, García-Castellón s'aferra a aquest informe per mostrar com les protestes van afectar el control del trànsit aeri. Anteriorment, ja s'havia provat de sustentar la tesi que aquestes protestes van ser una amenaça per a la seguretat del trànsit aeri; tanmateix, fins ara, cap cos de seguretat o entitat no mantenia que hi hagués hagut cap amenaça, tampoc l'Agència Europea de Seguretat Aèria (EASA, en anglès). 

L'informe de les dues companyies recull que les protestes van impossibilitar que alguns controladors accedissin al Centre de Control de Trànsit Aeri de Gavà, cosa que va provocar que les Forces de Seguretat haguessin d'intervenir per deixar lliure la ruta. En aquest context, es va decidir establir "regulacions de trànsit aeri" per reduir provisionalment el nombre de vols i adaptar-se a "la capacitat de gestió" que tenien en aquell moment, és a dir, als vols que podien gestionar els controladors que hi havia presents. Tot plegat va desembocar en 11 retards i 115 cancel·lacions de vols, molts dels quals van ser perquè la tripulació o els passatgers no van poder accedir a l'aeroport. 

Una tesi que no comparteix Europa

Si bé García-Castellón s'aferra a aquest informe conjunt, es tracta d'un text que l'Agència Europea de Seguretat Aèria contradiu. Concretament, l'EASA va respondre a les preguntes del jutge de l'AN sobre aquella jornada de protestes apuntant que no tenen "cap registre relacionat amb l'esdeveniment". "A l'Informe Anual de Network Manager 2019, no hi ha cap indicació que l'esdeveniment a què fa referència la seva sol·licitud tingués un impacte significatiu en el rendiment de la xarxa. Tot i això, ens hem posat en contacte amb Network Manager (Eurocontrol) i d'acord amb la informació que ens ha proporcionat (...) no es va notificar cap esdeveniment", es concreta a la resposta a García-Castellón. 

Per altra banda, un informe del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) descarta que la protesta del Tsunami Democràtic a l'aeroport del Prat interferís en l'atenció mèdica que va rebre el turista francès mort d'un infart mentre tenia lloc la mobilització. Així, va fer figa una altra de les tesis del jutge per poder relacionar Carles Puigdemont i Marta Rovira amb un delicte de terrorisme.

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!