La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha defensat que "no es passarà fred" a les llars el pròxim hivern i ha demanat als ciutadans que contribueixin individualment a l'estalvi energètic. Durant una visita a la localitat val·lisoletana de Matapozuelos hores abans que es reuneixi el Consell de Ministres per a aprovar un paquet de mesures urgents d'estalvi energètic, Teresa Ribera ha insistit que el missatge "més important" és que "en un context tan complicat es tracta d'ajudar als veïns de la Unió Europea" i "evitar el risc de racionament".

Encara que el paquet de mesures que aprovarà el Consell de Ministres aquest dilluns se centrarà en l'estalvi energètic dels edificis públic, la vicepresidenta ha recalcat que es tracta d'un primer pas per a un pla "molt més complet i estratègic" per al conjunt del país que es presentarà al setembre. "El que fem avui sobretot té a veure amb quines coses són relativament senzilles i es poden aplicar de manera immediata", ha precisat Ribera. En qualsevol cas, la responsable per a la Transició Ecològica ha subratllat que no es contempla una situació de tall de subministrament i ha defensat que "no es tracta tant de posar l'èmfasi en quina resulta obligatòria", sinó en què en una situació com aquesta "és raonable i positiu contribuir en el que cadascú" pugui en el seu "comportament quotidià".

A més, ha assegurat que creu que els espanyols "no passaran fred" a les seves cases el pròxim hivern, ja que Espanya no presenta els problemes que sí que es donen en altres països de l'est i nord d'Europa. "En el nostre cas està assegurat proveïment, tenim un perfil diferent, però sí que és important insistir en la crida perquè en la mesura que puguem, contribuïm", ha recalcat Teresa Ribera, qui ha advocat per compatibilitzar les mesures de confort tèrmic amb un ús "intel·ligent i eficient" d'un recurs energètic que pot facilitar als països veïns accedir a allò que no es consumeixi aquí, alguna cosa que a l'hivern pot passar, ha exemplificat, per usar "un jersei còmode o un abric".

Brussel·les amenaça de pressionar

Brussel·les podria restringir l'aire condicionat i la calefacció per temor a un hivern sense gas, per culpa d'un boicot rus. És per això que la Comissió Europea ha reclamat limitar l'aire condicionat a 25 graus i la calefacció a 19. Aquesta demanda forma part del pla que presentarà Brussel·les, 'Estalvia gas per un hivern segur', amb el que es vol limitar el consum del gas a partir de reduir l'ús dels sistemes de calefacció i refrigeració. A més, ha aconsellat a les indústries amb capacitat que utilitzin altres fonts d'energia per augmentar les reserves gasístiques com abans millor. De fet, la Comissió demanarà als països membres que incentivin amb recompensacions econòmiques la reducció del consum de gas a les empreses, com a part de les mesures que la Unió Europea prepara per a un hivern marcat per un possible tall del subministrament per part de Rússia. L'agència EFE ha tingut accés a l'esborrany del document, que segurament es revelarà el pròxim dimecres, on es defensa que Europa encara és capaç de minimitzar l'impacte d'un "possible gran tall" del gas durant la temporada freda de l'any, si adopta una sèrie de mesures i incentius per afavorir-les.