El possible tall de subministrament de gas per part de Rússia durant aquesta tardor ha posat en alerta Europa i la Comissió Europea ja treballa en els primers passos per reduir el consum de gas i augmentar les reserves davant de l'amenaça de Vladímir Putin. La Comissió Europea té previst suggerir als països que incentivin amb compensacions econòmiques la reducció del consum de gas d'empreses com a part de les mesures de la Unió Europea per preparar-se per a un hivern marcat per una probable decisió de Rússia de tallar el subministrament al bloc. Per això, dimecres vinent, Brussel·les aprovarà un pla d'estalvi amb una sèrie de mesures que van des de baixar el termòstat d'edificis públics, oficines i centres comercials a 19 graus i elevar la temperatura de l'aire condicionat fins als 25 graus.

L'esborrany del document que l'Executiu comunitari pretén revelar dimecres vinent i a què ha tingut accés Efe, defensa que el club encara és capaç de minimitzar l'impacte d'un "possible gran tall" del subministrament de gas a l'hivern si adopta ja una sèrie de mesures i incentius. El text subratlla que els fluxos de gas des de Rússia han caigut un 30% en comparació amb la mitjana del període 2016-2021 i part d'aquesta reducció "ha estat el resultat d'accions sobtades, injustificades i unilaterals de Gazprom per disminuir o aturar els lliuraments a consumidors europeus amb l'objectiu de trastocar l'activitat econòmica i manipular els preus".

Compensacions per reduir el consum

"No hi ha raons per pensar que aquest patró canviarà. En canvi, una sèrie de senyals, com l'última decisió de reduir encara més el subministrament a Itàlia, apunten a un probable deteriorament de les perspectives de subministrament de gas", adverteix la Comissió Europea. Aquest és el context que porta a l'Executiu comunitari a plantejar un pla de contingència que recull una sèrie de mesures per reduir la demanda de gas des d'aquest mateix estiu, però també per incentivar que empreses i indústries retallin el consum i substitueixin el gas per altres fonts d'energia, inclosos el carbó i la nuclear. "La Comissió dona suport fermament a les millors pràctiques, com la idea de subhastes o sistemes de licitacions per incentivar una reducció del consum de consumidors industrials deixant que les indústries ofereixin aquestes reduccions del consum de gas a canvi de compensació", proposa el document.

Fonts alternatives de calor

El pla de contingència remarca que "cada ciutadà i cada llar pot estalviar gas" i posa l'accent en el volum d'aquest combustible que s'utilitza en sistemes de calefacció o refrigeració, encara que recorda que les llars, la calefacció urbana i alguns serveis socials essencials són consumidors protegits i serien els últims en patir racionaments. L'informe recalca que "l'estalvi de gas es pot materialitzar ja durant l'estiu" amb una reducció del consum elèctric que comporten els sistemes de refrigeració i a l'hivern pot ser més gran utilitzant "fonts alternatives de calefacció", com bombes de calor als edificis o amb campanyes de conscienciació per baixar un grau la temperatura de la llar.

També suggereix que s'obligui quan sigui "tècnicament i legalment possible" que el termòstat d'edificis públics, oficines i edificis comercials es posi a 19 graus centígrads durant l'hivern.
Respecte a les plantes que generen electricitat, el pla recull la possibilitat d'impulsar l'ús de combustibles fòssils diferents al gas però avisa que passar a utilitzar biomassa i dièsel "requereix garantir que hi ha disponibles prou quantitats per a les plantes que els utilitzin". En aquesta línia, recorda que alguns països han anunciat la reactivació de plantes de carbó i d'altres han retardat els seus plans per al tancament de les centrals nuclears. Brussel·les no censura aquestes decisions, però remarca que les mesures per substituir el gas "són temporals per naturalesa i han de ser dissenyades de manera que no comprometin" els objectius climàtics de la UE.