Un any i mig després, els carrers de Barcelona i part de Catalunya tornen a cremar, aquesta vegada arran de l'empresonament de Pablo Hasel. Com ja va passar amb les protestes post sentència de l'1-O, l'actuació dels Mossos d'Esquadra per aplacar els aldarulls ha encès l'esquerra independentista. La polèmica ha sacsejat de ple les negociacions per fer Govern i donen ales a la CUP per encarir el preu del seu suport. Després de reclamar un gir de 180 graus en les polítiques de seguretat, aquest dijous els anticapitalistes han concretat. Volen la dissolució de la brigada antidisturbis (la BRIMO) i la prohibició dels projectils foam. Però també reclamen la dimissió del conseller d'Interior, de Junts per Catalunya. 

"Tot això està ara mateix sobre la taula de les negociacions", ha afirmat Dolors Sabater, cap de llista de la CUP, després que els anticapitalistes hagin estrenat ja la ronda de contactes amb ERC per mirar d'acordar una investidura i la formació de Govern. Els d'Aragonès han volgut començar pels cupaires, un missatge clar cap a Junts per Catalunya sobre les prioritats i el cop de volant a l'esquerra que volen imprimir els republicans al nou executiu. Alhora, reconeixen el mèrit de la CUP d'haver estat els únics que clarament han guanyat suport aquest 14-F -han passat de 4 a 9 diputats-. 

De fet, després de la primera reunió que van mantenir aquest dimecres al migdia, tots dos partits van enviar els seus respectius comunicats on coincidien a subratllar que el resultat de les eleccions evidencia que cal desplaçar cap a l'esquerra el lideratge del procés independentista. Un dels assumptes que els actors implicats hauran de dirimir és què passa amb la conselleria d'Interior, que al llarg de les darreres legislatures ha estat sempre en mans de Junts per Catalunya. Durant la campanya electoral ERC ja va avançar que considera que cal una canvi al capdavant de les polítiques de seguretat. 

Un "perill públic"

La candidata Dolors Sabater ha fet un tour aquest dijous pels mitjans públics catalans per remarcar el punt de partida de la CUP per afrontar les converses amb la resta de forces independentistes i també amb els comuns. Des del seu punt de vista, ara mateix la policia catalana és "un perill públic". Justament ahir va transcendir que una jove ha perdut un ull per culpa de l'impacte d'un projectil durant les protestes de dimarts a la nit a Barcelona

Com ja van fer després dels fets d'Urquinaona, l'octubre de 2019, la CUP insisteix que és imprescindible acabar amb el foam, unes armes que en principi són de precisió i que segons els protocols només poden disparar de cintura cap avall. Són, al capdavall, un substitut a priori més precís, de les pilotes de goma, que estan prohibides des de fa anys a Catalunya. Durant les dues nits de protestes, els Mossos d'Esquadra han disparat 420 bales de foam.

Velles reivindicacions

De cara a les negociacions, un dels punts essencials serà arrencar el compromís perquè la Generalitat es retiri de les acusacions a manifestants independentistes detinguts en diverses protestes al llarg de l'últim any i mig. A més, els anticapitalistes recuperen també una altra vella reclamació, que és que es creï una comissió d'investigació específica al Parlament per analitzar els mecanismes interns de control dels cossos policials. 

Pel que fa a la dimissió del conseller, es repeteix el guió del que va succeir fa un any i mig amb Miquel Buch, que és qui dirigia el cos quan les protestes post sentència. Mesos més tard, Torra va acabar cedint a la pressió i el va cessar. Ara, la CUP demana a Miquel Sàmper, també de Junts per Catalunya, que dimiteixi. Com que està en funcions, Pere Aragonès no té poder per cessar-lo.