Un cop acabada la manifestació que Societat Civil catalana ha celebrat aquest diumenge al passeig de Gràcia de Barcelona, l'escenari de reivindicacions s'ha traslladat a la plaça Sant Jaume

Desenes d'espanyolistes i centenars d'independentistes s'han escridassat i insultat separats per un doble cordó dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra, que custodiaven la plaça amb fins a sis furgons.

De càntics n'hi havia per tots els gustos. Per una banda, els independentistes reivindicaven una "Catalunya antifeixista" i demanaven la llibertat dels presos polítics. Per l'altra, els unionistes els deien "ignorants" i reclamaven la presó pel president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont.

En un moment donat, un jove ha passat per davant dels espanyolistes i els hi ha etzibat un "puta Espanya" que ha encès els ànims dels concentrats. Els espanyolistes l'han escridassat i un parell, amb una actitud molt violenta, l'han amenaçat si no marxava.

Després de cantar 'Els Segadors', els independentistes han marxat de Sant Jaume cantant el famós "Passi-ho bé!". Cinc minuts després, els espanyolistes han marxat també silenciosament.

Mentre els independentistes marxaven, un noi amb una samarreta que posava "acció antifeixista" els ha recriminat que marxessin i ha començat a cridar "fora lliristes dels nostre barris". Segons ells, els convocats pel Pícnic per la República havien de forçar la situació perquè fossin els unionistes els que marxessin primer.

Després alguns ultres han anat a trobar independentistes a la Rambla.