L'unionisme ha omplert aquest diumenge el Passeig de Gràcia de Barcelona, convocat per Societat Civil Catalana, però no ha aconseguit l'exhibició que s'havia proposat. No ha estat suficient l'empenta del govern espanyol i els partits unionistes -inclòs Vox, que havia estat exclòs per la organització però s'ha presentat a la concentració-. La Guàrdia Urbana ha xifrat en 80.000 els assistents, molt lluny dels 350.000 en què va quantificar la manifestació de SCC fa dos anys. Des de l'escenari s'ha assegurat que hi havia 400.000 persones. Tot plegat es produeix l'endemà de l'acte de protesta contra la sentència del Suprem organitzat per les organitzacions independentistes que, segons la Guàrdia Urbana, havia reunit 350.000 persones.

ELNACIONAL manifestació unionista 27 O espanyolista Mireia ComasMireia Comas

Malgrat l'aposta dels partits unionistes, les formacions polítiques han quedat fora de la primera línia de la capçalera, però tant els líders del PP, Pablo Casado, com de Cs, Albert Rivera i Inés Arrimadas, i el regidor Manuel Valls s'han esforçat per fer-se veure en la segona fila, rere la pancarta amb el lema Per la concòrdia, per Catalunya: Prou!

Per contra el PSC ha evitat la foto conjunta amb la resta de partits. Els ministres José Luis Ábalos i Josep Borrell el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, han fet el recorregut a distància de la capçalera i han abandonat la marxa abans d'arribar a l'escenari on hi havia una zona reservada als representants polítics.

La marxa, que ha transcorregut enmig d'una jornada amb sol esplèndid, ha començat al carrer Mallorca i havia de baixar fins a la Gran Via. Ho ha fet amb dificultats, perquè la gent omplia la part central del passeig impedint el pas de la capçalera. Entre el públic, moltes famílies i gent jove, moltes banderes espanyoles, també de la Guàrdia Civil, de la CNP i de la Legión.

Els crits de Puigdemont a presó, Barcelona no es crema, És un orgull espanyol, i els cant de jo sóc espanyol... i crits a favor de la Guàrdia Civil i la CNP han estat constants. També crits a la premsa aquí la prensa no porta casc amb especials crits a TV3 que ha acabat rebent el llançament d'una ampolla d'aigua.

Quan la capçalera ha aconseguit arribar, no sense problemes, fins a l'escenari a través d'un passadís entre la gent, s'ha posat en marxa l'acte conduït per la periodista Anna Grau.

"President, posi les urnes!"

El president de Societat Civil Catalana, Fernando Sánchez Costa, ha assegurat des de l’escenari que hi ha una Catalunya invisible que s’ha fet ara visible, i ha recollit el crit de Carme Forcadell per demanar a Torra: “President, posi les urnes!”.

Sánchez Costa ha cridat a posar fi a “la nit sense fi” i el “laberint d’ombres” que representa el procés. “Diguem prou a aquest rosari de promeses impossibles i després incomplides. Ja no podem més”, ha proclamat.

Ha assegurat que l’independentisme no ha aconseguit cap dels seus objectius, i que el diàleg s’ha de fer dins del marc de la llei. Però també ha enviat un missatge a Espanya: “No ens deixeu sols”. Als partits espanyols els ha advertit que no acceptaran “torna a ser moneda de canvi”, que no acceptaran un acord entre les elits. “No permetrem que mai més es confongui Catalunya amb els nacionalistes”, ha advertit.

En termes similars s'expressava el manifest de SCC que s'ha llegit a l'escenari en quatre llengües.

No s'ha projectat els vídeos previstos, de Josep Piqué, Joaquin Almunia o Jordi Cañas, però sí s'han mantingut les intervencions de l'escriptora Núria Amat i d'Àlex Ramos. La presentadora ha aprofitat aquesta intervenció per explicar que no és fàcil aconseguir la col·laboració d'escriptors i intel·lectuals. "Són molts anys de por i aparent discurs únic. Però això ja ha acabat", ha explicat.

L'acte ha transcorregut sense incidents, tot i que durant els parlaments algú ha tirat aigua des d'un dels balcons del passeig de Gràcia, la qual cosa ha provocat que els assistents interrompessin la intervenció que es produïa en aquell moment amb crits de "covardes", que ha provocat cert desconcert a l'escenari.

L'acte ha acabat amb la interpretació del Cant de la Senyera, l'Himne a l'Alegria i el l'himne d'Espanya.