“La Colau és un frau”, “traïdors” o “amb Valls sí que es pot" han estat els crits que més s’han sentit aquesta tarda a la plaça de Sant Jaume, just davant de l’ajuntament de Barcelona. A dins, s’estava escollint Ada Colau de nou alcaldessa de la ciutat, aquest cop gràcies als vots del PSC i tres de la plataforma de Manuel Valls. Contrastaven amb aquests crits els dels partidaris de Colau que, tot i ser un grup més reduït, no s’han cansat de cridar “alcaldessa".

La tensió ha començat més d’una hora abans del ple, i s'ha mantingut durant tot el debat, però ha estat quan ha acabat i els nous regidors, encapçalats per Colau, han travessat la plaça per dirigir-se al Palau de la Generalitat, que la tensió s'ha acabat de disparar.

Després d'hores d'anar-se caldejant l'ambient, en el moment en què Colau ha trepitjat la plaça, els crits han augmentat i els independentistes han passat per sobre les veus dels comuns, que pràcticament ni se'ls sentia. Entre els crits més sentits: "amb els feixistes sí que es pot" o "alcaldessa del 155".

Cunillera, Navarro i Urtasun, els més escridassats

L'ambient, però, s'ha anat escalfant des de les quatre de la tarda quan, amb la plaça plena a vessar, han anat arribant els primers regidors electes i convidats. Una de les més escridassades ha estat la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, que ha arribat amb cotxe oficial a la plaça i que ha estat titllada de “covarda” pels manifestants.

També ho han estat el socialista Pere Navarro o Ernest Urtasun o Janet Sanz, dels comuns. Colau ha evitat la protesta i ha arribat al consistori abans que els manifestants.

Tensió i insults creuats entre manifestants

Un cop acabades les entrades, però, la policia ha tret les tanques que omplien la plaça i partidaris de Colau i independentistes s’han acabat trobant, fet que ha provocat alguns moments de tensió i algun encarament, encara que no ha anat a més i no hi ha hagut incidents remarcables.

El que sí que hi ha hagut han estat crits creuats. Mentre els independentistes recordaven un cop i un altre que és gràcies a Valls que Colau ha aconseguit l’alcaldia i els retreien que haguessin pactat amb els “carcellers”, o fins i tot els deien “feixistes”, els seguidors dels comuns cridaven “alcaldessa” però també “3%”.

plaça Sant Jaume investidura - Sergi Alcazar

Sergi Alcàzar

També es barrejaven les estelades i la simbologia groga, que eren majoria, amb les pancartes d’alcaldessa o proclames a favor del tramvia i el carril bici, que han anat augmentant a mesura que ha avançat la tarda.

Crits de "3%" a Quim Forn

Tot i la tensió, també hi ha hagut algun moment d’unitat, quan Quim Forn ha aparegut per primer cop a la pantalla gegant habilitada a la plaça. Ha estat aleshores quan hi ha hagut crits de “llibertat” dels dos bàndols, però ha durat poc. Els crits i insults creuats i l’ambient caldejat que s'ha anat creant durant les més de tres hores de protesta, han acabat provocat que en mig del discurs de Forn se sentissin força crits de “3%”. Un fet que no ha agradat gens als independentistes, que demanaven respecte per ell com a pres polític.

Tot i això, Forn també ha estat molt ovacionat pels independentistes durant la seva intervenció, que ha estat molt dura amb Colau. 

L’ANC i també Junts per Catalunya havien convocat a la plaça de Sant Jaume per donar suport a Forn, que ha pogut assistir al ple de constitució malgrat la seva situació de presó provisional, però que tan bon punt ha acabat el ple ha hagut de marxar custodiat pels Mossos i no ha pogut participar del passadís fins a la Generalitat. El Suprem va ordenar que, sense més dilació, fos retornat a la presó de Soto del Real tan bon punt acabés el ple.