Les hores prèvies a la votació de les esmenes a la totalitat dels pressupostos s'han viscut amb tensió al Govern. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat públicament al migdia des de la galeria gòtica del Palau de la Generalitat l'acord a què ha arribat ERC amb els comuns per tirar endavant la tramitació dels comptes aquesta tarda. Ho ha fet al mateix temps que el partit de Carles Puigdemont debatia la resposta a aquest acord, del qual els consellers de Junts s'havien desmarcat diumenge i que han conegut aquest matí en una reunió extraordinària del Consell Executiu. Aragonès ha evitat valorar els retrets dels seus socis de Govern i s'ha limitat a mostrar-se "segur que tothom estarà a l'altura".

 

El president també ha evitat explicar si el trencament de l'acord amb la CUP comportarà que quedi deslliurat de sotmetre's a una qüestió de confiança a mitja legislatura. En ser preguntat sobre aquest punt, s'ha limitat a admetre que els socis de Govern hauran de mirar "com continua" l'entesa amb els anticapitalistes. "L'acord de legislatura és una cadena de confiances. No dono res per trencat", ha assegurat a més d'insistir que mantindrà la mà estesa a aquest grup.

La necessitat de disposar d'un nou pressupost ha estat l'argument recorrent del cap de l'executiu davant totes les qüestions que se li han plantejat durant la seva compareixença. També davant la incertesa sobre el posicionament final que adoptarà Junts. "Com a govern hem d'estar per sobre de les posicions de partit que poden ser enteses en el marc del curt termini", ha advertit, a més d'assegurar que durant la reunió del Consell Executiu, els consellers de Junts han saludat la possibilitat de poder tirar endavant els comptes. 

Per a Aragonès, "una majoria només es trenca si es trenquen els objectius" i més que les declaracions "allò important són els fets i els vots". El president s'ha emparat en la necessitat de comptar amb un nou pressupost i ha subratllat per enèsima vegada els trets més nous del projecte que el Govern ha pactat finalment amb els comuns. "Catalunya necessita pressupost i tindrà pressupost, i en vigor l'1 de gener", ha assegurat només comparèixer.

Aragonès s'ha preocupat de repartir agraïments a tots els actors que han de fer possible que el projecte tiri endavant, ha assegurat que el pacte amb els comuns "millora la proposta inicial del govern", però alhora ha repetit fins a tres vegades els elogis a la feina duta a terme pel conseller d'Economia, Jaume Giró, per uns pressupostos que ha qualificat de "transformadors" per a la vida de Catalunya. 

Tampoc ha admès que l'acord dels independentistes, que compta amb el 52% dels diputats, hagi saltat pels aires, amb la retirada del suport de la CUP als comptes i el malestar dels socis de Junts. De fet ha assegurat que la majoria independentista s'ha reforçat amb l'entrada dels comuns.

 

A la imatge principal, el president, Pere Aragonès, durant la seva compareixença / ACN