Una quinzena de persones han irromput aquest divendres al ple municipal de Piera (Anoia) per protestar contra la moció que JxCat, el PSC i Ara és Demà (comuns) han fet per expulsar ERC de l'alcaldia.

Amb una pancarta en la qual exigien "un govern nítidament independentista", pancartes on s'hi podia llegir "traïdors" i diversos crits, els manifestants a favor del fins ara alcalde, el republicà Jordi Madrid, han irromput a la sessió i han colpejat el vigilant municipal, per la qual cosa s'hi ha acabat desplaçant la Policia Local i els Mossos d'Esquadra.

A la sortida dels regidors, les esbroncades han seguit. Els col·lectius han cridat contra els regidors del nou equip de govern mentre, a pocs metres, partidaris al nou executiu els aplaudien. El nou alcalde ha preferit esperar que es dissolguessin les protestes per abandonar l'edifici.

josep llopart piera jxcat - anc

El nou alcalde rep el suport dels seus partidaris / Foto: ACN

El triomf de la moció

La moció ha tirat endavant amb el suport de nou edils, una abstenció i set vots contraris. D'aquesta manera, doncs, Josep Llopart (JxCat) s'ha convertit en el nou alcalde del municipi.

JxCat era soci de govern amb ERC des del 2011 i Llopart ja havia estat alcalde de Piera entre el 2017 i 2018 i actualment era primer tinent d'alcalde. Durant la seva intervenció ha justificat la moció a la "manca de coordinació" i "sintonia". Ha assegurat que "calen ganes d'impulsar nous projectes per a la vila".

I als seus detractors els ha assegurat que, malgrat que no puguin veure "legítim" el seu nomenament, "els seus arguments s'enxiquiran quan demostrem que els projectes es desencallen i hi ha resultats visibles al carrer". La moció ha arribat també setmanes després que Madrid hagi estat denunciat a Antifrau i a la Fiscalia per part de la secretària municipal.

jordi madrid alcalde piera - acn

El fins ara alcalde Jordi Madrid durant la seva intervenció / Foto: ACN

Jordi Madrid va presentar la seva dimissió al càrrec fa poc més d'una setmana. Abans de la votació, el fins ara alcalde ha volgut denunciar "les pretensions personals" del seu successor. "Per a ell per sobre de tot hi ha ser alcalde i com que a les urnes no ho aconsegueix, busca estratègies per assolir-ho", ha dit. I ha afegit que "ha destrossat el seu partit i el seu govern. Ara espero que no destrossi el poble".

Els comuns desautoritzen la moció

Hores després del ple, Catalunya en Comú i Podem han emès un comunicat on asseguren que no comparteixen la moció de censura que ha secundat la regidora d'Ara és Demà, Sandra Bernad, i la "desautoritza". "És contrària a tots els acords presos pels òrgans de direcció de no afavorir ni directament ni indirectament pactes amb partits de dretes", apunten. A més, recorden que la coalició d'ERC i Junts ve d'anys enrere, per la qual cosa acusa el grup municipal de ser "còmplices directes del deteriorament de la governança".

I avança que els òrgans de direcció de Catalunya en Comú i el de Podem acordaran a les reunions executives "les decisions a prendre" davant del que consideren "una greu decisió del grup municipal que contradiu els acords presos a l'inici del mandat municipal".