El ministre d'Exteriors en funcions del govern espanyol, Josep Borrell, no ho tindrà fàcil per aconseguir el vistiplau del Parlament Europeu per accedir al càrrec d'alt representant de política exterior de la Unió Europea, requisit imprescindible per reblar un nomenament que Pedro Sánchez ha intentat vendre com un èxit en política exterior i una mostra de la seva capacitat d'influència en els fòrums europeus.

Com ja es va apuntar fa unes setmanes, les polèmiques que acompanyen sistemàticament Borrell compliquen el seu futur, tant les de caràcter polític com les acusacions d'espionatge a les delegacions catalanes a l'estranger o les descarades maniobres de desinformació vehiculades a través de l'oficina de propaganda Espanya Global, com les particulars, com en especial la utilització d'informació privilegiada en el cas de la venda d'accions d'Abengoa, una cosa que ja ha arribat a diferents fòrums europeus.

Ara, quan s'aproxima la data en què el Parlament Europeu ha de validar el nom de Borrell com a cap de la diplomàcia europea, que hauria de quedar enllestit a l'octubre, les possibilitats que el ministre rebi un parany a la Cambra europea es multipliquen.

Segons avança avui El Confidencial Digital, tot apunta que els tres grans grups de l'Eurocambra, el Partit Popular Europeu, el Partit Socialista Europeu i Renovar Europa –l'antiga ALDE– es preparen per sotmetre a un dur interrogatori Borrell, en sintonia amb el que preparen uns altres dos grups europeus, el de Conservadors i Reformistes Europeus (ECR) i el Confederal de l'Esquerra Unitària (GUE). Tots dos grups estaran representats en la comissió per Hermann Terstch (Vox) per l'ECR, i Diana Riba (ERC) i Manu Pineda i Idoia Villanueva (Unidas Podemos) pel GUE. Més enllà de la conjunció d'estratègies de Vox i ERC en aquest cas, el més sagnant és que parlamentaris del grup socialista, al qual pertany el PSOE, s'afegeixin a les maniobres de persecució sistemàtica de Borrell.

Abengoa, Abengoa

L'ombra d'Abengoa és molt allargada i, segons el mitjà citat, res no evitarà que Borrell hagi de donar explicacions per la multa de la CNMV per vendre accions d'Abengoa gràcies a informació privilegiada, però altres episodis opacs de Borrell també seran posats sobre la taula, com unes declaracions en les quals, sense embuts, va considerar com a "enemic" Rússia.

La confluència de cinc grups del parlament europeu posarà en un compromís Borrell, que podria quedar-se finalment sense el seu càrrec europeu. I el govern espanyol sense un cromo de suposat prestigi en l'entorn europeu.