La cadena de televisió llatinoamericana Telesur ha emès el reportatge 'Relato de lo inexistente' que desmunta la teoria de la violència durant l'1-O. El programa explica com l'Estat espanyol ha creat un relat inexistent i fals sobre els fets de l'1 d'octubre —i dels dies previs i posteriors— per poder reprimir el moviment independentista. 

El reportatge acusa "l'aparell mediàtic de l'Estat espanyol" d'atiar el discurs de la violència i als partits polítics d'abonar-s'hi "ràpidament" per aconseguir normalitzar un relat inexistent. 

El vídeo és un relat cronològic dels últims mesos. En ell es mostra des de com els 'Jordis' van intentar dissoldre la concentració del 20 de setembre davant la conselleria d'Economia, fins la repressió policial durant el referèndum de l'1-O. El documental ensenya les càrregues policials mentre se sent la veu de l'exvicepresidenta del govern espanyol Soraya Sáenz de Santamaría elogiant la tasca dels agents, "professional i proporcionada", diu. Una veu en off explica que més de 2 milions de persones van aconseguir burlar els controls del govern espanyol i celebrar un referèndum que, hores més tard, Mariano Rajoy va negar que existís. 

El reportatge explica que el relat de la violència va ser desmuntat per la justícia alemanya i belga i, que davant d'aquest revés, l'Estat espanyol va prémer encara més l'accelerador trobant en els Comitès de Defensa de la República, els culpables de la "fractura social a Catalunya".

El vídeo recull les opinions de la directora del diari Ara, Esther Vera, el fotoperiodista Jordi Borràs, i el professor de Dret Internacional, David Bondia.