El Tribunal Constitucional ha decidit no suspendre el vot delegat del president Carles Puigdemont i del conseller Antoni Comín, tot i admetre el recurs de Ciutadans que així ho demanava. 

El ple de l'alt tribunal ha decidit en un acord unànime admetre el recurs d'empara dels d'Inés Arrimadas que pretenia suspendre el vot delegat de Puigdemont i Comín. Malgrat aquesta admissió, el TC no aplica mesures cautelars i manté la delegació de vot dels dos diputats. I això és així perquè la suspensió automàtica només s'aplica com a norma general quan s'admet a tràmit un recurs del govern espanyol. 

 

L'alt tribunal considera que una retirada cautelar del dret a vot afectaria un "dret fonamental susceptible a empara", una potestat sobre la qual el TC reconeix que mai ha pres cap decisió. A banda, els magistrats reconeixen que, en el supòsit de suspendre el dret al vot delegat de Puigdemont i Comín, s'estaria prenent una decisió amb "conseqüències polítiques generals", exposa el tribunal, que subratlla que no hi ha una "urgència excepcional" per emprendre accions, tal com sostenia el partit d'Arrimadas.

Ciutadans va portar el vot delegat de Puigdemont i Comín al Tribunal Constitucional el passat dijous amb l'objectiu de forçar-ne la suspensió. En el recurs, Cs defensava que "l'especial transcendència constitucional" emana del fet que el recurs va més enllà del perjudici causat als parlamentaris perquè "s'està violentant el dret fonamental dels ciutadans a la participació en els assumptes públics". 

Els d'Arrimadas van demanar al govern espanyol que recorregués la delegació de vot, el que permetia la suspensió immediata, fet que no s'ha produït. L'executiu de Rajoy sí que ha decidit que recorrerà la llei de la Presidència, com era previsible.

Vots clau per a la investidura

Els vots delegats de Puigdemont i Comín permeten que Junts per Catalunya i ERC sumin 66 escons, un més que la suma de les opcions no independentistes.

Això permet que, en el supòsit que JxCat opti per un candidat alternatiu —que no rebria el vot favorable de la CUP—, seria suficient amb els diputats dels de Puigdemont i Junqueras per investir-lo en segona volta. De moment, a l'espera que el TC prengui una decisió, tant el líder de JxCat com el diputat d'ERC podran exercir el seu vot des d'Alemanya i Bèlgica, respectivament.