El Tribunal Constitucional (TC) ha decidit tombar per unanimitat el recurs d'inconstitucionalitat que va presentar el grup del Partit Popular al Congrés el setembre de l'any passat contra l'impost català que grava els creuers i altres establiments turístics. Els magistrats consideren que no s'ha infringit la prohibició d'equivalència amb els impostos de l'Estat relacionats amb les taxes portuàries.

Paral·lelament, el Constitucional descarta que l'impost de l'estada en embarcacions de creuers sigui una "mesura tributària proteccionista" i que, per tant, no constitueix una "restricció injustificada" a la lliure circulació de turistes.

Els motius del recurs del PP

Els populars van recórrer el tribut perquè entenien que és "injust i improductiu". A més, afirmaven que generava un "benefici" cap a l'Ajuntament de Barcelona. En aquest sentit, consideraven que la Generalitat "no era competent" per crear aquesta figura impositiva i feien èmfasi en el recàrrec de la capital catalana sobre les estades a hotels i creuers turístics. El TC ha sentenciat que la llei aprovada al Parlament no "envaeix" la competència exclusiva general permetent que el consistori barcelonès pugui aplicar aquesta recàrrega a l'impost. 

Els eixos de l'impost de creuers

El que contempla la Llei 5/2020 de la cambra catalana sobre mesures fiscals és que, amb l'impost sobre els hotels i creuers turístics, es grava amb un euro per dia i client totes aquelles embarcacions que atraquin durant 12 hores o menys a un port de Catalunya. Aquesta tarifa pugi als tres euros si el creuer roman més de 12 hores al port.

Aquests preus es mantenen iguals a Barcelona, però presenten algunes diferències quan l'establiment turístic és un hotel. Si és de 5 estrelles, la tarifa per client i dia a Catalunya és de tres euros, però a la ciutat de Barcelona és de 3,50 euros. Si és de 4 estrelles, a Catalunya val 1,20 euros, mentre que a la capital del país costa 1,70 euros.

En referència als habitatges d'ús turístic, a la resta de Catalunya es paga un euro per client i dia, però a Barcelona la tarifa s'eleva a 2,25 euros. Finalment, als càmpings que no són de luxe i a altres equipaments, cal dipositar 0,60 euros si no es localitza a la ciutat de Barcelona, mentre que a la capital es paga un euro.

 

Imatge principal: Un creuer al port de Tarragona. ACN.