El grup del PP al Congrés ha presentat aquest divendres un recurs d'inconstitucionalitat contra l'impost català que grava els creuers i que recull la llei de mesures fiscals i financeres que es va aprovar a la primavera al Parlament.

El tribut grava amb un euro per dia i client les embarcacions que atraquin durant 12 hores o menys a un port català i amb tres euros els que ho facin més de 12 hores. Els populars consideren que és un impost "injust i improductiu" que, per la manera com està elaborat, es crea de nou en benefici de l'Ajuntament de Barcelona i recorden que les comunitats autònomes no poden crear tributs municipals, per la qual cosa seria inconstitucional.

La llei habilita el consistori barceloní, segons esgrimeixen des del PP, a establir per ordenança un recàrrec a les tarifes fins al 400% del seu valor actual, "la qual cosa el converteix materialment en un tribut de creació ex novo", és a dir, nou, que és "matèria reservada a la competència de l'Estat". A més, els populars argumenten que la Generalitat no té autoritat per establir les estances turístiques en creuers.