El Parlament de Catalunya no pot investigar la monarquia. Aquest dimecres, el Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional i nul·la la resolució de la cambra catalana que creava una comissió d'investigació sobre la Casa Reial, i que va rebre els vots favorables de la majoria conformada per JxCat, ERC, els comuns i la CUP. La comissió ja estava suspesa per l'alt tribunal des del passat 27 de març, després que el president Pedro Sánchez la impugnés.

L'ens, que va veure la llum verda del ple de la cambra el passat març, tenia com a objectiu investigar les "activitats irregulars o delictives de persones vinculades a la Família Reial". Però immediatament després, previ dictamen del Consell d'Estat, la Moncloa va dur-lo al Constitucional. L’executiu espanyol considerava que la cambra catalana anava més enllà de les seves competències.

Ara fa un any, el govern de Sánchez ja va impugnar la reprovació del rei Felip VI per part del ple del Parlament, fonamentada en el seu paper el 3-O. Va seguir el mateix procediment demanant un dictamen al Consell d'Estat. No obstant això, aquest ens consultiu va desaconsellar la presentació del recurs, però Moncloa va tirar endavant de totes maneres argumentant que s'obria de nou la via unilateral.

De moment, només es coneix la part dispositiva de la sentència, és a dir, la decisió del TC d'estimar el recurs del govern espanyol. Durant els pròxims dies serà notificada a les parts i se'n farà públic el contingut íntegre.