El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit aquest divendres el recurs d'inconstitucionalitat que van presentar el PP i Ciutadans en el Congrés contra alguns articles dels pressupostos de la Generalitat per al 2017. En concret, es recorria la partida que preveu "l'organització, gestió i seguiment de processos electorals" i que, per tant, contemplava la celebració del referèndum.

Un cop admesos els recursos a tràmit, el ple del Tribunal ha acordat donar trasllat de la demanda al Congrés dels Diputats, al Senat, al Govern de l'Estat i a la Generalitat, que tindran 15 dies per personar-se en el procés i presentar les al·legacions que considerin necessàries, segons ha informat el Tribunal en un comunicat. 

Així mateix, el Tribunal Constitucional ha recordat que aquest nou pas en el procés "no suposa cap indici" del posicionament sobre el fons del recurs, que el Tribunal resoldrà a les pròximes dates.

Les partides dels pressupostos que contemplen la celebració del referèndum, de fet, ja estan suspeses de manera cautelar des de principis d'abril, després que el Govern de Mariano Rajoy presentés davant el TC un recurs als comptes catalans. 

En aquella ocasió, l'alt tribunal va advertir al president Carles Puigdemont, als consellers del Govern i a altres alts càrrecs de les possibles responsabilitats penals en cas d'incompliment de les resolucions.