Ja és oficial. El Tribunal Constitucional ha suspès per unanimitat les partides del referèndum dels pressupostos admetent a tràmit el recurs que el govern espanyol va presentar divendres passat, motiu pel qual han estat suspesos automàticament.

L'alt tribunal adverteix, també, el president Carles Puigdemont, a tots els conselles del Govern i també a altres alts càrrecs del Govern de les possibles responsabilitats penals en cas d'incompliment de les resolucions, tal com demanava l'executiu estatal.

En concret, la resolució de l'Alt Tribunal es notificarà personalment al president de la Generalitat, a tots els consellers del Govern, així com al secretari general del Govern, al secretari general de la Vicepresidència, a la interventora general, a la directora de Contractació Pública i a la directora general de Pressupostos.

A tots ells, se'ls adverteix del seu "deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o dictar algun acord de disposició de partides pressupostàries impugnades". És a dir, qualsevol que tingui per objectiu finançar "qualsevol despesa derivada de la preparació, gestió i celebració del procés referendari", i se'ls adveteix que no fer-ho podria comportar conseqüències fins i tot "penals" contra ells.

Què s'ha suspès?

Les parts impugnades –i per tant suspeses– són dues. En primer lloc, la partida de 5,8 milions d'euros que els pressupostos preveuen destinar al referèndum i que estan distribuïts en 5 milions d'euros a l’apartat de processos electorals i 0,8 milions d'euros a processos participatius.

La segona és l’addicional 40 que, sota el títol “Mesures en matèria d’organització i gestió el procés referendari”, engloba les dues esmenes explícites sobre el referèndum aprovades. 

L’apartat 1 de l’addicional 40 estableix que “el Govern, dins les disponibilitats pressupostàries per al 2017, ha d’habilitar les partides per garantir els recursos necessaris en matèria d’organització i gestió per fer front al procés referendari sobre el futur polític de Catalunya”. Es tracta de l’esmena presentada per la CUP que es va aprovar amb els vots de JxSí.

L’apartat 2 de l’addicional 40 aprovat amb els vots de JxSí i CSQP diu que “el Govern, dins les possibilitats pressupostàries, ha de garantir la dotació econòmica suficient per fer front a les necessitats i els requeriments que es derivin de la convocatòria del referèndum sobre el futur polític de Catalunya, acordat en l’apartat I.1.2 de la Resolució 306/XI del Parlament de Catalunya, amb les condicions establertes en el dictamen 2/2017, del 2 de març, del Consell de Garanties Estatutàries”. És a dir, fa referència a l’aposta d’intentar un referèndum acordat que el Parlament va aprovar en el passat debat de política general.

A l'espera de la resolució definitiva

El nou president del TC, Juan José González Rivas, s'ha afanyat a l'hora de decidir admetre el recurs de l'executiu de Mariano Rajoy a tràmit. Normalment, quan hi ha un relleu a l'Alt Tribunal, els nous membres tenen pràcticament un mes i mig de termini per posar-se al dia de les feines pendents i celebrar un ple, però aquesta vegada hauran de córrer per veure si els comptes contravenen la legalitat i, en cas que sigui així, suspendre, doncs, els pressupostos dels de Puigdemont.

Amb aquesta admissió a tràmit, el TC no es pronuncia encara sobre el fons de la qüestió. Ho farà en les pròximes setmanes o mesos, tot i que les parts impugnades de la Llei dels pressupostos aprovada al Parlament quedaran suspeses mentre no ho faci.

Ara té un període de cinc mesos per resoldre si els pressupostos són inconstitucionals o no, tot i que una vegada hagi passat aquest termini pot prorrogar-lo mitjançant una resolució específica.