El ple del Tribunal Constitucional ha inadmès per “prematur” el recurs que el president Carles Puigdemont i els consellers Clara Ponsatí i Lluís Puig van interposar contra la interlocutòria de processament que el Tribunal Suprem va acordar el 21 de març del 2018 per delictes de rebel·lió, desobediència i malversació. Els magistrats han aprovat per unanimitat una resolució redactada per Cándido Conde-Pumpido que assegura que les queixes dels membres del Govern a l'exili són “prematures” perquè “no han esgotat la via judicial prèvia”.

Puigdemont, Ponsatí i Puig van denunciar la vulneració dels seus drets fonamentals, la manca de tutela judicial efectiva i el dret a un jutge imparcial i a un procés amb totes les garanties (articles 21.1 i 2 de la Constitució), així com el dret a la legalitat de les infraccions i sancions (article 25).

En concret, demanaven al TC que revoqués la interlocutòria del 23 de març del 2018 que els processava per rebel·lió i malversació de fons públics i que s’anulessin totes les actuacions contra ells perquè no havien pogut exercir el dret a la defensa, ja que no s'havien pogut personar a la causa del procés perquè el tribunal els considera fugits. 

Però els magistrats asseguren que el recurs es va presentar quan encara no havia finalitzat el procés judicial on denunciaven que s’han vulnerat els seus drets, i per tant no pertoca ara resoldre'l. També rebutgen les denuncies de manca d'imparcialitat del jutge instructor i per la suposada vulneració del dret a un jutge ordinari, perquè el recurs es va presentar quan encara podien plantejar davant el Suprem una declinatòria de jurisdicció. 

A més, els magistrats també rebutgen la demanda dels membres del Govern a l'exili sobre la vulneració del dret a la tutel·la judicial efectiva perquè entenen que en aquest temps “han pogut presentar” davant el Suprem “les al·legacions que han considerat oportunes”. En definitiva, segons els magistrats “tant en la conclusió de la fase d’instrucció com en la fase intermitja a l'enjudiciament és possible obtenir remei processal davant els tribunals ordinaris”.