El Tribunal Constitucional (TC) ha avalat la decisió del Tribunal Suprem de denegar permisos a Jordi Sànchez quan estava en presó provisional per assistir a la seva investidura al Parlament per "l'existència d'un risc rellevant de reiteració delictiva" i la possibilitat d'haver "alterat la seguretat pública".

Segons la sentència del TC feta pública aquest dimecres -la decisió ja s'havia comunicat la setmana passada-, el Suprem va fer una ponderació "constitucionalment adequada" dels "fets objectius i constatables" que permeten "fonamentar l'existència", d'una banda, "d'un risc rellevant de reiteració delictiva" i, de l'altra, del fet que autoritzar el trasllat al Parlament "pogués alterar la seguretat pública la magnitud de la qual permet justificar una privació al demandant en empara de l'exercici de la seva funció representativa".

Dos magistrats dels dotze membres del ple del Suprem, Juan Antonio Xiol Ríos i Fernando Valdés Dal-Ré, han fet un vot particular discrepant en el qual argumenten que el Suprem hauria d'haver possibilitat alternatives "més equilibrades" per garantir el dret a la representació política. Al vot particular, afirmen que no es va ponderar "de forma adequada" el context.

"Persistia encara l'aplicació de l'article 155 de la Constitució", apunten, i rebutgen que hi hagués risc de reiteració delictiva en aquest context. També consideren que s'haurien d'haver valorat prendre mesures de "control o minimització" dels "riscs que podien entendre's derivats del trasllat" al Parlament.

Abans de denegar la sol·licitud del recurrent "no es van instar dels òrgans competents en matèria de seguretat i ordre públic informes tècnics sobre la viabilitat o no d'aquesta conducció, donant per suposat que s'anaven a produir greus alteracions de la convivència ciutadana", diuen al vot particular. Per tot plegat, consideren que el TC hauria d'haver estimat el recurs de Sànchez.