El Ple del Tribunal Constitucional ha rebutjat el recurs de l'exconseller de Presidència de la Generalitat i exdiputat de PDeCAT Francesc Homs, condemnat a un any i un mes d'inhabilitació i a 30.000 euros de multa per desobediència greu al Constitucional en la consulta del 9-N de 2014. Fonts jurídiques han avançat a Efe la sentència, el contingut de la qual es coneixerà en els pròxims dies. D'aquesta manera s'esgota el recorregut judicial d'Homs a Espanya i obre la porta al recurs davant el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

Els magistrats avalen així el Suprem que va subratllar que la providència del Constitucional en la qual ordenava la suspensió de la consulta del 9-N era de fàcil comprensió i exigia a l'acusat paralitzar les activitats ja engegades i que s'abstingués de promoure altres accions dirigides a la celebració del 9-N. A banda, l'alt tribunal també va desacreditar els arguments donats per Homs, qui va al·legar que el mandat del TC no era clar i no tenia un advertiment exprés. 

Artur Mas, president del Govern en aquella època, també va ser condemnat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a dos anys d'inhabilitació, la pena màxima per desobediència, si bé el Suprem li va rebaixar a 13 mesos en equiparar la seva condemna amb la d'Homs. El mateix va passar amb l'exvicepresidenta Joana Ortega, a la qual el Suprem li va rebaixar la pena d'un any i nou mesos a nou mesos i a l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau, d'un any i mig a sis mesos

El TC desestima el recurs d'empara de Rull

La notícia s'ha donat a conèixer el mateix dia que ha transcendit que el Tribunal Constitucional ha desestimat, per majoria, el recurs d'empara de Josep Rull contra la sentència del Tribunal Suprem que el va condemnar per un delicte de sedició en el judici del procés independentista. Com en el cas de Jordi Turull, també hi ha dos vots particulars dels magistrats Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer que es posicionen en contra de la decisió de la resta del tribunal. 

El Tribunal Suprem va condemnar Josep Rull a la pena de 10 anys i 6 mesos de presó i inhabilitació absoluta per un delicte de sedició. Josep Rull s'ha pronunciat via Twitter on ha celebrat que ara té "via lliure per anar a Europa", ja que finalment podrà presentar recurs a la sentència al Tribunal Europeu de Drets Humans, on espera trobar "la justícia que l'Estat espanyol ens ha negat". 

 

 

 

Imatge principal, Francesc Homs / ACN