Josep Rull s'ha pronunciat via Twitter després que avui s'hagi conegut la decisió del Tribunal Constitucional de desestimar el recurs d'empara presentat arran de la sentència del Tribunal Suprem. El tribunal ha avançat la decisió, però encara no hi ha escrita la sentència, que s'ha pres per majoria, amb dos vots particulars dels magistrats Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer que es posicionen en contra de la decisió de la resta del tribunal. 

El comunicat del TC diu que "en efecte, la seva condemna ve justificada pel fet que va participar activament posant les bases que van propiciar les condicions de mobilització ciutadana encaminada a la celebració d'un referèndum judicialment prohibit; impedir el normal funcionament de l'Estat, que actua en defensa de la legalitat, i va participar tant en la convocatòria d'un referèndum il·legal com en la seva realització. Tot això després d'haver estat prèviament advertit de la il·legitimitat constitucional d'aquestes iniciatives".

En un breu fil de dos tuits, l'exconseller de territori ha celebrat que ara té "via lliure per anar a Europa", ja que finalment podrà presentar recurs a la sentència al Tribunal Europeu de Drets Humans, on espera trobar "la justícia que l'Estat espanyol ens ha negat". En aquest sentit, ha assenyalat el paper que l'alt tribunal ha desenvolupat en el que considera la "supressió de drets i llibertats fonamentals". 

"Via lliure per anar a Europa a trobar la justícia que l’Estat espanyol ens ha negat sistemàticament. I, d’una manera especial, hi anem a trencar la impunitat del Tribunal Suprem en el seu paper de piconadora de drets i llibertats fonamentals", ha tuitat Rull.

TUIT Josep Rull

Josep Rull / Twitter

La importància dels vots particulars

Així mateix, Rull ha acabat el fil de Twitter destacant importància dels vots particulars que "interpel·len" al "govern espanyol".  "Els dos vots particulars no només interpel·len el mateix Tribunal Constitucional i el Tribunal Suprem, sinó que ho fan de manera molt directa al govern espanyol amb Pedro Sánchez al capdavant i a les Corts Generals de l’Estat", ha escrit.

TUIT Josep Rull

Josep Rull / Twitter

Encara que no es coneix el contingut del vot particular de Xiol i Balaguer, es preveu que vagin en la mateixa direcció que  quan es va denegar el recurs d'empara a Jordi Turull. Aleshores, van defensar els drets fonamentals de Jordi Turull i van argumentar que la pena de dotze anys de presó i inhabilitació per sedició és desproporcionada. D'aquesta manera, els seus arguments confrontaven directament amb els de la resta de magistrats del Tribunal Constitucional.

 

 

 

 

Imatge principal, Josep Rull durant la campanya del 14F / Júlio Díaz