El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha decidit per unanimitat denegar la petició de Jordi Sánchez de suspendre la presó preventiva i deixar-lo en llibertat. El 26 de novembre Sànchez va presentar un recurs que citava la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) del 20 novembre 2018 Selahattin Demirtas de Turquia per la qual es valoraven els seus drets polítics.

L'escrit que va presentar l'advocat Jordi Pina considerava que aquesta sentència es podia entendre com una "circumstància sobrevinguda" i el seu contingut podia alterar els fonaments pels quals l'Audiència Nacional va dictar la presó provisional per Jordi Sànchez.

La resolució del Tribunal Constitucional considera que la "circumstància sobrevinguda" al·legada fa referència a "un procediment en què ni l'estat espanyol ni el recurrent en empara han estat part", per la qual cosa que no es pot aplicar la sentència a què fa referència el recurs. I el desestima.

Per aquesta raó "la sentència Selahattin Demirtas no actua directament sobre el nostre sistema de protecció dels drets fonamentals i exigeix una projecció automàtica de la seva execució". Per aquest motiu "no es tracta d'una circumstància sobrevinguda que pugui provocar un efecte automàtic en els procediments judicials interns".