Esgotar totes les vies de l'estat "sense masses esperances" i després arribar fins a les instàncies europees. Aquesta va ser l'aposta que va anunciar la CUP per defensar els drets de l'ara exdiputat Pau Juvillà, i aquesta és l'aposta que segueix exercint la formació anticapitalista. La sentència del TSJC que inhabilita Juvillà durant sis mesos encara no és ferma, però malgrat això la Junta Electoral Central després de la insistència dels partits de la dreta va ordenar la retirada del seu escó. Enmig de tot plegat el Parlament i el mateix Juvillà van fer diversos moviments que de moment no han tingut èxit. Fa uns dies el Tribunal Suprem va rebutjar les mesures cautelars que havia demanat el Parlament, i unes setmanes abans va rebutjar les presentades per la defensa de Juvillà. Però la batalla no acaba aquí, i malgrat que ja no sigui diputat, els anticapitalistes volen visibilitzar la repressió i les ingerències de l'estat.

Així doncs l'exdiputat de Lleida inhabilitat per haver penjat llaços grocs al seu despatx de la Paeria presentarà un recurs d'empara al Tribunal Constitucional per la retirada del seu escó, amb l'objectiu al que es van comprometre d'esgotar totes les vies i així denunciar l'atac a la sobirania del Parlament. Fonts de l'organització apunten que hi ha jurisprudència "favorable" i que, a més, representa un pas previ per anar al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

Tres drets vulnerats

Al recurs s'argumenta que s'han vulnerat tres drets fonamentals: de participació política, de presumpció d'innocència i de llibertat d'expressió. Per fer-ho, Juvillà demanarà la suspensió de l'escrit pel qual es va ordenar al Parlament a procedir amb la retirada de la seva credencial. L'exdiputat presentarà el recurs acompanyat de cautelars i cautelaríssimes demanant la suspensió d'aquest escrit que va entrar a Mesa retirant-li l'escó. I posarà en valor els dos dictàmens de l'Estatut del Diputat, que defensaven l'escó de Juvillà, ratificats en sessió plenària.

Tota la qüestió de Juvillà va fer trontollar les relacions dins de l'independentisme, quan després de seguir diverses estratègies per defensar l'escó del diputat, finalment tot plegat va acabar amb retrets, amb la mirada posada contra la presidenta, Laura Borràs, i amb Juvillà inhabilitat. Ara els cupaires volen presentar aquest recurs però remarquen que no és un atac contra els funcionaris i que la culpable és la Junta Electoral Central, que és qui va inhabilitar Juvillà.

A hores d'ara la CUP segueix sense substituir el seu escó i per tant amb un diputat menys. Dissabte passat els anticapitalistes van explicar que no es plantejaven la substitució de Juvillà per Nogay Ndiaye fins que el Tribunal Suprem no resolgui les mesures cautelars que va presentar el Parlament. Ara que ja les ha resolt, veurem si els cupaires passen a substituir el seu escó. En aquella mateixa roda de premsa el diputat de la CUP Xavier Pellicer va avisar que esgotarien totes les vies judicials: “Òbviament, anirem fins al final i no donarem el braç a tòrcer tant pel que fa a la vulneració de drets d'en Pau com per la persecució política que pateix l'independentisme per part de l'estat espanyol”.