Decepció entre els comuns pel que ha passat aquest divendres en la sessió de constitució del nou Parlament. Després que ERC hagi facilitat la presidència de la Cambra a Junts i hagi impedit que els comuns tinguin representació a la Mesa, la portaveu de l'oposició, Jèssica Albiach, no ha dubtat en comparèixer davant la premsa i mostrar obertament la seva frustració per no aconseguir un govern d'esquerres. Albiach ha lamentat la "hipoteca" que, al seu entendre, tenen els republicans amb Junts i ha anunciat que d'ara endavant faran oposició.

"Tenim el Parlament més d'esquerres des de 1980 i, per tant, no entenem que la presidenta del Parlament sigui Borràs. ERC ha continuat mantenint la hipoteca amb JxCat. Nosaltres els hi vam dir: o Govern o oposició. Ara nosaltres continuarem treballant des de l'oposició", ha explicat.

En aquest sentit, la líder dels comuns ha lamentat que ERC no hagi aplicat, finalment, la "via àmplia i d'esquerres" que reclamava. Tot i això, ha afirmat que la seva formació seguirà defensant una sortida dialogada del conflicte català. "Mai ens tancarem al diàleg o a les negociacions. Un govern d'esquerres i progressista arribarà més aviat que tard", ha conclòs.

Suport a Meritxell Serret

D'altra banda, el que sí que ha celebrat Albiach és el retorn de l'exiliada Meritxell Serret a Catalunya. Serret ha assistit aquest dijous al Parlament i ha pres possessió com a diputada, un fet que per la líder dels comuns és una bona notícia. Segons ha explicat, consideren que "és el primer pas de la normalització política".

A més, ha criticat amb duresa la "mala educació" i  "mala educació i la manca de respecte institucional" de Ciutadans, que han abandonat la sala per no escoltar el discurs de la nova presidenta, Laura Borràs.

Sense representació a la Mesa

De les set cadires que conformen la Mesa del Parlament, cinc seran per forces independentistes i el PSC ocuparà les dues restants. Junts tindrà dos membres, la presidenta Laura Borràs i el secretari segon Jaume Alonso Cuevillas. ERC uns altres dos, la vicepresidència primera, que és per a Anna Caula, i la secretaria quarta, per a Ruben Wagensberg. Per primera vegada a la història, la CUP també tindrà un càrrec, concretament la secretaria tercera, que serà per Pau Juvillà, avui absent per contacte estret amb un positiu. Els socialistes comptaran amb la vicepresidència segona, que ostenta Eva Granados, i la secretaria segona, per Ferran Pedret

ERC havia arriscat una de les seves dues places a la Mesa per garantir que els anticapitalistes poguessin entrar. Finalment, l'operació les ha sortit bé i, gràcies al cordó sanitari a Vox, no han perdut pes a l'òrgan rector de la cambra. En contra del que s'havia especulat, els comuns no s'han coordinat amb el PSC i la dreta per poder arrabassar la cadira a l'independentisme. Així doncs, no han aconseguit representació a la Mesa.

Imatge principal: Jèssica Albiach i Pere Aragonès al Parlament / Europa Press