El líder de Ciudadanos, Albert Rivera, va obrir aquest dimecres la caixa dels trons al Congrés amb Partit Popular i PSOE, quan va donar per trencat el pacte amb Mariano Rajoy per donar-li suport en l'aplicació de l'article 155, després de setmanes denunciant la pressumpta "laxitud" del dirigent espanyol amb Catalunya. La polèmica ha continuat creient aquest dijous, quan el dirigent de la formació taronja ha proposat en una entrevista a Telecinco mantenir la intervenció de la Generalitat, si el nou Govern no expressa explícitament l'acatament a la legalitat constitucional.

Des d'ERC, el dirigent Joan Tardà ha assegurat que era un "fanàtic". "Cada vegada s'assembla més a José Antonio Primo de Rivera. Si aquest ha de ser una aspirant a comandar el Govern d'Espanya algun dia, pobres espanyols i pobres catalans", ha lamentat des del Congrés.

En la mateixa línia ha carregat el diputat del PDeCAT, Carles Campuzano. "Rivera és un problema per a Espanya, no per a Catalunya, en la mesura que el seu discurs reforça una idea autoritària i repressiva més pròpia d'un país com Turquia que un país avançat", ha afegit.

La qüestió és que el dirigent de la formació taronja també ha aconseguit indignar el govern espanyol, però des de la vessant de no mantenir el seu suport. "Sempre hem defensat que qualsevol modificació ha de néixer d'un consens molt ampli i basar-se en circumstàncies concretes, objectives i de present" ha dit la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría, sobre que Rivera es volgués desmarcar del pacte. Per això, li n'ha demanat "lleialtat" a l'executiu central.

Precisament, per alleugerar aquesta tensió amb la formació taronja, Mariano Rajoy ha intentat rebaixar la tensió en la seva entrevista a Antena 3. Ha dit que la paraula aprovechategui li va venir al cap en aquell moment i no sabia que era basca. En segon lloc, ha recordat que mantenen un acord d'investidura, tot i que Rivera va donar per trencat el pacte del 155. "Continuarem treballant junts defensant la unitat d'Espanya", ha afegit. En segon lloc, ha rebaixat el to i ha exposat que el seu "màxim enemic" era Podem, i no pas la formació taronja, amb qui competeix per l'espai de la dreta

El mateix secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, l'ha advertit des de Sòria que Espanya "no necessita ni aprovechateguis ni amarrateguis", sinó "sentit comú" i "unitat" entre les forces que defensen la Constitució. "Cal ser de fiar", li ha recomanat a Rivera.