L'exportaveu d'ERC al Congrés Joan Tardà ha defensat aquest dimarts que el procés independentista "no avançarà fins que el lideri ERC", i ha sostingut que Catalunya necessita eleccions com més aviat possible per construir majories governamentals i parlamentàries més àmplies.

Tardà ha assegurat que no va en contra de cap partit i ha apostat per articular un govern ampli d'ERC, JxCat, la CUP i també dels comuns: "La cultura del no bloqueig és la cultura que s'ha de començar a imposar", ha dit en una entrevista a Ràdio 4 recollida per Europa Press.

Ha insistit a defensar el diàleg per ampliar majories: "Si aquesta estratègia mereix que ens anomenin botiflers, què hi farem. Ja he vist moltes coses", ha dit, després que alguns manifestants cridessin botifler al portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián.

Sobre els desacords entre JxCat i ERC en el Govern, ha ressaltat que tots els executius de coalició tenen contradiccions, i ha afegit: "Em sembla que aquest govern no és el govern que ens fa més forts de cara a encarar els temps que venen".

Creu que JxCat té l'hegemonia cultural però ja no té l'electoral, i s'ha mostrat convençut que ERC tornarà a guanyar les eleccions generals a Catalunya el 10 de novembre: "Si electoralment estàs al centre de la taula, ho has d'assumir i t'has de creure que has de liderar el procés. Des del partidisme? No, mirant de crear majories".

Tardà ha defensat que s'ha de "desdramatizar" el moment actual --després de la sentència del judici al procés --perquè qualsevol procés que ha implicat un avanç en drets socials i llibertats sempre ha exigit moments difícils, segons el republicà.