El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, donarà suport a la moció de censura contra el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, però ha avisat al PSOE que "el 'sí' a Sànchez és un 'no' a Rajoy". Tardà ha criticat que el PSOE "ha donat suport al 155 i ha legitimat l'existència de presos polítics", però ha assegurat que "existeixen diferències" entre un govern del PP amb el suport de Cs i un del PSOE amb el suport de Podemos. Per això ha defensat el seu 'sí' a la moció: "el nostre vot no és de suport al PSOE, és de rebuig al PP".

Durant la seva intervenció al Congrés, Tardà ha interpel·lat a Pedro Sánchez, que si la moció de censura acaba prosperant i Rajoy no dimiteix serà president del Govern espanyol, i li ha retret el seu paper en la repressió contra els independentistes. Tot i això, li ha demanat que s'atreveixi a obrir un escenari de diàleg.

El republicà ha assegurat que Espanya tenia dues opcions davant el procés català: "optar pel diàleg o pel camí autoritari del de la Turquia d'Erdogan". En aquest sentit, ha lamentat que l'Estat hagi optat, doncs, per "abusar de la posició dominant" i del "de la majoria sobre la minoria" amb la "força de l'estat". 

Tardà ha assegurat que "després de l'1-O ja res serà igual" i ha defensat que "mai acceptarem la criminalització de la desobediència pacífica". El republicà també ha assegurat que veu en la reacció de l'estat un "desig de venjança i d'escarment", però ha demanat al PSOE que no actuï com el PP i aposti pel diàleg. Una demanda que Sánchez ha acceptat en el torn de replica, tot i ser crític amb l'independentisme. "Senyor Sánchez, ha de decidir si vol ser Tony Blair o John Major", li ha etzibat Tardà.

Les diferències expressades en els discursos entre Tardà i Sánchez, però, no han impedit el suport dels republicans, que han assegurat que els populars són els principals responsables del conflicte a Espanya i ha defensat que cal acabar amb el govern del PP perquè "PP i Cs estan obsessionats en trencar el model d'escola catalana".  

El portaveu d'ERC també ha aprofitat la intervenció per parlar de l'estratègia que creu que ha d'adoptar l'independentisme. "Per construir la república hem de ser més, però estem en el camí de fer-ho", ha defensat, tot afegint que "implantarem la república quan vulgui el poble de Catalunya".