El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha avisat l'Estat que no podrà frenar l'"ànsia" ni els "anhels de llibertat" dels catalans amb la "garrotada". Així ha respost Tardà a la fiscalia, que demanarà una pena de presó d'entre 25 i 30 anys per al president d'ERC, Oriol Junqueras.

En un contacte amb la premsa després de l'homenatge als immolats per la llibertat de Catalunya, al Fossar de la Pedrera aquest diumenge al matí, Tardà ha asseverat que si Espanya té "més poder i el monopoli de la violència", els republicans tenen la "dignitat heretada" dels antifeixistes que "van donar la vida per la llibertat".

En referència a la fiscalia, Tardà ha afegit que l'única solució és l'absolució, i ha insistit que ERC no negociarà "res" si el govern espanyol no insta el ministeri públic a retirar totes les acusacions contra els polítics independentistes i líders socials empresonats per la causa de l'1-O. "És el nostre posicionament i el refermem avui aquí, a l'altar on es van sacrificar tantes esperances de persones tan bones i demòcrates aleshores, com ho són les que avui pateixen exili i presó", ha conclòs.