El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat que l'estat espanyol "s'atreveix de nou a tenir presos i exiliats" pel fet "d'haver donat la veu al poble", com els republicans afusellats el 1939. Així s'ha expressat durant la seva intervenció en l'homenatge als immolats per la llibertat de Catalunya, al Fossar de la Pedrera, aquest diumenge al matí, acompanyat de la consellera de Justícia, Ester Capella, i el primer tinent d'alcaldia de Barcelona, Gerardo Pisarello.

A més, Torra ha constatat que "cal treure el reducte del franquisme" de les estructures de l'estat espanyol, més enllà de treure les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos.

Torra Capella Executats Franquisme - EFE

El president ha assegurat que un any després de l'1-O i amb la situació política actual es constata com la democràcia espanyola ―"entre cometes", ha puntualitzat"― "s'atreveix de nou a tenir presos i exiliats polítics, companys i amics, ciutadans, honorables demòcrates, que van donar la veu al poble". I, tot seguit, ha afegit: "Com senzillament el 39 es va estar al costat de la gent, d'alcaldes republicans afusellats senzillament perquè havien estat votats per la ciutadania que representaven".

D'altra banda, el president de la Generalitat ha asseverat que cal "fer net" per tal que Catalunya i Espanya es "mirin al mirall" per apel·lar als conceptes de la "justícia i la veritat". Finalment, Torra ha assegurat que farà "tot el possible" perquè la memòria, la justícia i la veritat sigui "l'autèntic triangle" perquè el "poble tiri endavant".