L'exdiputat d'ERC al Congrés, Joan Tardà, en declaracions a El món a RAC1, ha considerat que l'Assemblea Nacional Catalana "s'ha equivocat perquè s'ha convertit en un contrapoder". Tardà ha argumentat que l'entitat civil, en lloc de "facilitar l’acumulació de forces", creu que està "pervertint la voluntat diàfana de l’independentisme de ser flexible i obert". En aquest sentit, s'ha mostrat preocupat perquè ha emfatitzat que valora "molt el que representa l’ANC i ara em fa patir".

Tardà s'ha mostrat indignat perquè els CDR van deixar excrements a les seus d'ERC i PdeCat. Ha assegurat que "cap independentista deixarà de ser-ne" i que es "tracta d’explicar, acompanyar o sentir-nos acompanyats tant pels catalans que dubten, com els independentistes que fa pocs anys no ho eren". L'exdiputat d'ERC ha explicat que caldria aprofitar la sentència per "respondre popularment amb mobilitzacions cíviques, pacífiques, permanents i massives", i institucionalment, convocar eleccions.

Tardà ha defensat que el PSC, encara que "formin part del triumvirat del 155, també forma part del catalanisme". I ha assegurat que "mai diré que són el mateix que el Partit Popular i Ciutadans". Així mateix, Tardà ha remarcat que una coalició del PSOE amb Podemos "sempre" oferirà condicions més favorables que un amb PP i Cs. D'aquesta manera ha justificat que ERC "no hauria de bloquejar" un govern espanyol de Sánchez i Iglesias.

D'altra banda, Tardà ha destacat que ara toca "reformular estratègies per fer possibles majories per aconseguir un escenari de diàleg, negociació i acords". Ha subratllat que cal que convergeixin "els independentistes amb els autodeterministes". Així, l'exdiputat d'ERC al Congrés ha assenyalat que "alguns defensem un govern de front ampli perquè el darrer tram serà costerut", i també ha dit que "cal un camí on càpiga molta gent".

Finalment, ha indicat que un altre dels objectius del procés en els propers mesos és aconseguir l'amnistia i el retorn dels exiliats i que "serà un objectiu democràtic de la immensa majoria dels demòcrates catalans".