Els Mossos d'Esquadra han estrenat la tanqueta de canons d'aigua 25 anys després de tenir-la aparcada. "El botijo", com popularment es coneix aquesta eina de dispersió policial, no s'ha fet servir mai i no s'havia de fer servir mai. Es va descartar quan Albert Batlle era el director general de la Policia durant el mandat de Jordi Jané. 

Avui, però, i davant els incidents que hi ha a Barcelona arran de la sentència, els Mossos s'han decidit a treure la tanqueta per obrir-se pas davant les barricades.

Darrere seu, una columna de furgonetes antiavalots que ha passat per sobre les barricades enceses. 

A partir d'aquí, tot ha canviat.  

La tanqueta s'ha obert pas i s'ha endut per endavant tot el que ha trobat passant per ronda Sant Pere i ronda Universitat.

Els manifestants s'han dispersat, entre plaça Catalunya i passeig de Gràcia després d'un cos a cos que ha durat 7 hores.

Com és "el botijo"?

El camió de canons d'aigua dels Mossos és un Mercedes Benz model RC1 3500, que té 6,63 metres de llarg, per 3,1 d'alt i 2,4 d'ample. Té una capacitat de 3.500 litres i el raig d'aigua arriba als 60 metres. Mai es va informar de quina era la pressió amb què sortia el raig.

El camió té una autonomia limitada i no passa per alguns carrers de la ciutat de Barcelona. El camió no té accés a plaça Sant Jaume, per exemple, però sí que serviria per desallotjar plaça Catalunya. Els sindicats van advertir en el seu moment que hauria d'anar escortat i amb un camió de suport amb més tancs d'aigua.