Ho ha dit el nou director general de la Policia, Pere Ferrer: que farien servir totes les eines al seu abast.

I a banda del gas pebre, les porres i els projectils de foam, avui han tret la tanqueta de canons d'aigua, que no s'ha fet servir mai i que Albert Batlle durant el seu mandat al capdavant dels Mossos d'Esquadra va descartar definitivament.

La tanqueta circula pel centre de Barcelona dins un dels dispositius que hi ha avui amb motiu de la nova concentració, que podria arribar fins a la mateixa Conselleria d'Interior, on hi ha el CECOR. "De moment, no" es farà servir, asseguren fonts dels Mossos d'Esquadra. Tot i que les mateixes fonts indiquen que l'han recuperat "per si cal".

La tanqueta, o "el botijo", es va comprar l'any 1994. L'any 2013, Manel Prat, ex-director general de la Policia sota el mandat de Felip Puig, va anunciar que la farien servir en substitució de les pilotes de goma. Però quan va arribar Albert Batlle, el 2016, ho va descartar definitivament.

Avui, durant la compareixença del conseller Miquel Buch, s'ha estrenat Pere Ferrer, el nou director general de la Policia que substitueix Joan Andreu Martínez, que va dimitir just abans de l'1-O. I a preguntes dels periodistes sobre la utilització del gas pebre per part dels Mossos i de les pilotes de goma per part del CNP, Ferrer ha dit: "Tots els cossos han de disposar de totes les eines que tenen al seu abast". 

I després ha afegit: "La situació que estem vivint és altament complexa i els cossos policials disposen de moltes eines. Ells són els experts i en ells dipositem la confiança perquè això pugui ser un país sense cap situació com la que es va viure ahir a Barcelona". Però ningú s'imaginava que una d'aquestes eines seria "el botijo". El que no concreten els Mossos és si es farà servir per dispersar o per ajudar a apagar incendis.

Ahir a Barcelona hi va haver 250 focs provocats per cremes de contenidors i altres materials al centre de la ciutat. Els canons d'aigua, que mai s'han fet servir pels Mossos d'Esquadra en la dispersió de manifestants, fan que l'alta pressió que surt faci caure tothom i els empenyi enrere. També provoca una situació complexa en la calçada, que queda completament inundada i mullada, cosa que augmenta el risc de caigudes per part de tothom. Per això es va descartar el seu ús.

canó aigua mossos

En el moment en què es va descartar, Batlle feia aquestes declaracions a ElNacional.cat: "Jo no recordo cap manifestació en el nostre país que s'hagin fet servir els canons. A l'època del franquisme li deien la meona, que a més era prostàtica".

Fa tres anys es va descartar el seu ús i només es feia servir per a exhibicions. 

Com és "el botijo"?

El camió de canons d'aigua dels Mossos és un Mercedes Benz model RC1 3500, que té 6,63 metres de llarg, per 3,1 d'alt i 2,4 d'ample. Té una capacitat de 3.500 litres i el raig d'aigua arriba als 60 metres. Mai es va informar de quina era la pressió amb què sortia el raig.

Interior del camió de canons d'aigua

El camió té una autonomia limitada i no passa per alguns carrers de la ciutat de Barcelona. El camió no té accés a plaça Sant Jaume, per exemple, però sí que serviria per desallotjar plaça Catalunya. Els sindicats van advertir en el seu moment que hauria d'anar escortat i amb un camió de suport amb més tancs d'aigua.