Els enemics dels meus amics són els meus enemics. El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, s'ha mostrat conforme aquest divendres amb les tesis de Mariano Rajoy sobre negar el referèndum. "Qui actua contra la Constitució d'un Estat membre, actua contra una part del marc legal europeu", ha assegurat preguntat per Catalunya al Congrés dels Diputats rodejat de la presidenta Ana Pastor i el del Senat, Pío-García Escudero. És a dir, que si Rajoy creu que no hi té cabuda, per a ell tampoc. Però si cregués que la té, ho acceptaria també.

Tajani ha viatjat a Espanya per trobar-se amb Rajoy a la Moncloa, després de ser nomenat enguany el nou líder de l'Eurocambra. A banda del gest de cortesia, el dirigent italià manté llaços profunds amb el Partit Popular, grup al qual pertany en la família europea. També és amic del ministre d'Afers Exteriors, Alfonso Dastis, perquè aquest darrer ha exercit 30 anys de diplomàtic abans d'arribar al govern espanyol. Dastis mateix i la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría van reconèixer l'amistat en un esmorzar informatiu a l'hotel Ritz madrileny fa unes setmanes

Aleshores les paraules del ministres van ser molt taxatives. "A la UE tothom és conscient de la situació interna d'Espanya, sobre que hi ha a Catalunya un desafiament. I hi farem front amb els principis i valors a la nostra Constitució, que també són els de la UE. L'article 4 del Tractat de Maastricht, per exemple, vetlla pel respecte a l'organització interna dels Estats membre, les seves qüestions, i entre elles, defensar la integritat territorial", va dir aleshores.

La transcendència de la idea es produeix com a conseqüència que el mateix Tractat de Maastricht ha estat invocat des de tesis independentistes per afirmar que la UE no entrava en les decisions dels països. La idea és que en respectava l'autonomia, i que per tant, l'executiu de Rajoy tenia capacitat de decisió per permetre el referèndum. És la segona lectura de l'enunciat, tot i que menys evident. 

Precisament, Tajani ha deixat una porta oberta al respecte, reconeixent que en dret internacional els països són sobirans, de manera que aquest és un "problema interior" de l'Estat espanyol. Aquí ha fet una picada d'ullet a una altra solució: les regles del gallec seran les seves, i les de la UE, per extensió i pel mateix principi. 

Però l'hemeroteca no s'esborra. El nou president del Parlament Europeu va ser qui va convocar una trobada amb tots els ambaixadors acreditats a Brussel·les el mateix dia de la conferència  "The catalan referendum". Era l'acte que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va protagonitzar a finals de gener, on també hi van ser el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, i el conseller d'Exteriors, Raül Romeva. L'encarregat de la comunicació de la institució, però, va avisar que les invitacions de Tajani havien estat enviades al desembre anterior.

Aquesta circumstància va tenir lloc després que l’eurodiputat del PP i portaveu de la delegació espanyola, Esteban González Pons, enviés la sonada carta a la resta del grup popular europeu demanant que no assistissin a l'acte de Puigdemont. "És com si es fes en una cafeteria" va dir abans de constatar l'èxit de convocatòria que va suposar més tard amb més de 500 assistents.

Està previst que Tajani també participi del 18è congrés del Partit Popular que comença aquest divendres i s'allargarà fins a diumenge, a la Caja Mágica de Madrid. La seva intervenció serà dissabte a les 17:30h, abans que el president espanyol faci oficial la seva candidatura.