El 18è congrés del Partit Popular que comença aquest divendres i s'allargarà fins diumenge vol satisfer la funció de fill responsable i ordenat, davant la pugna pel lideratge de Podemos i el forat negre socialista. Mariano Rajoy arriba amb un incontestable poder, que ha portat a la direcció a permetre alguns debats controlats sobre primàries, limitació de mandats i de càrrecs, després de congelar reptes per al PP post-Rajoy, com la ideologia, que Ciudadanos li vol disputar.

El gallec té les files tancades i ben tancades, en contrast amb la batalla campal del Vistalegre II. Els marianistesmés hàbils que els pablistes, han fet la feina de forma estratègica perquè la militància "se senti còmoda", segons fonts de la direcció, intentant transaccionar fins a 4.000 esmenes de les bases d'àmbit territorial, social, econòmic i estatutari.

Tapar dissidències que amenacin el president ha portat a cuidar tots els detalls, inclús, que l'ocellet del logo ara sigui un "xatrac, comunament conegut com a gavina", com volia el seu dissenyador.

La ponència que regeix la veritable distribució del poder a Génova és la Política i d'Estatuts, però no se n'esperen sobressalts. Fins fa 48 hores acumulava fins a 200 esmenes, cosa que portava a cedir un o dos minuts a cada esmenant per a la seva defensa. "Si no, estarem aquí fins al congrés del PSOE", bromejava un membre de la cúpula il·lustrant una ruptura que no volen, ara que dominen el "centre-dreta" i creixen en vots. Els tres càrrecs de la ministra de Defensa, presidenta del partit a Castella- la Manxa i secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, mantenen una esmena explícita sobre incompatibilitat de funcions, que no prosperarà.

El cas Cospedal amenaçava de ser simbòlic pels lideratges femenins. Ho va dir la superivalvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, que eren jutjades diferent a ulls de l'opinió pública. No pas als de Rajoy. El gallec n'ha de prendre la decisió i com va reconèixer en una entrevista fa anys, confia en les dones. També ho fan a la taula del Consell de Ministres. "Al govern i al PP, les dones al poder!", deia un veterà membre de l'executiu en una conversa informal amb El NacionalFonts del seu entorn esperen que continuï gràcies al perdó demanat a les víctimes per l'escàndol del Iak-42.

La jugada pot afectar el vicesecretari d'Organització, Fernando Martínez Maíllo. Per a ell es podria reservar la figura de coordinador general, o similar, "per addició" i en una picada d'ullet a l'aznarisme. És el càrrec que l'any 1996 va ocupar al popular Ángel Acebes, número tres de José María Aznar, gran absent de la vetllada, després de renunciar a la presidència d'honor del PP. Segueix buida, però la podria ocupar Rajoy en pocs anys. 

Sense un Pep Consciències com Aznar, ningú qüestionarà la continuïtat del seu dofí una o dues legislatures més. De les 4-5 esmenes sobre limitació de mandats, només en queda una viva que no prosperà. L'assumpte estava inclòs en el pacte amb Cs, però no s'aplicarà als Estatuts, ni als 8 anys del gallec perquè no era retroactiu.

L'única espurna que podria haver obert la disputa successòria d'immediat entre els més de 3100 compromissaris és el sistema d'elecció del líder. Maíllo havia aconseguit consens sobre el sistema de doble urna, quan la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, i València van irrompre demandant més vot de les bases. Ell ho va resoldre que els líders regionals del PP fossin votats per les bases tant en primera, com en segona volta. El grup de compromissaris crítics de la Red Floridablanca seguirà pressionant al futur perquè també ho sigui el líder. "Hi haurà debat" diuen des de la direcció.

Fonts de Cs han explicat a aquest diari que després de la refundació aniran a per ítems que no aconsegueixen acord a PP i al PSOE, per escorar els populars al conservadorisme. És el cas de la maternitat subrogada: els esmenants volen que es fixi una posició clara, però el portaveu Pablo Casado va assegurar que "no era" el millor lloc per fixar-ho. 

Un altre cavall de troia pels joves lleons del PP, com ara la corrupció, no serà endurit amb sancions a través del Codi Ètic. Tampoc es tancarà el debat sobre el vot en consciència més enllà de temes morals o ètics que no estiguin al programa electoral. 

Rajoy evitarà les similituds amb Podemos quan dissabte a les 18h presenti la seva candidatura sense ningú que li'n rebati el lloc, després d'un passeig pels estands, fotos, i visitar les Noves Generacions. La imatge del vell saludant el nou. Es proclamarà cap a les 21h, i anirà acompanyat de Cifuentes. Ella serà el símbol que Mariano no és un dirigent d'esquerres, com Pedro Sánchez o Pablo Iglesias, i a la dreta no contesta ningú, com tampoc al deixeble d'Aznar, Albert Rivera, la setmana anterior.