Acarnissament. La fiscal ha augmentat de quatre a cinc anys de presó la pena que sol·licita per a  dos joves, acusats de tirar ampolles de vidre a un furgó policial, sense causar ferits, en les mobilitzacions de Tsunami Democràtic, al voltant del Camp Nou pel partit  Barça Madrid, el 18 de desembre de 2019. Es dona la circumstància que una hora abans del judici, la fiscal  ha proposat arribar a un acord, amb la rebaixa de penes implícita, que han refusat els encausats. Els dos joves han negat l’acció i han assegurat que els agents, de la policia espanyola que anaven de paisà, se’ls van tirar a sobre sense identificar-se i per això van marxar corrents, fins a ser detinguts. “Em van insultar i un cop detingut, em van picar el cap a terra”, ha afirmat Pablo, un dels nois, en el judici, avui a la secció segona de l’Audiència de Barcelona.

Inicialment, la fiscal demanava per a cada un dels acusats,  dos anys de presó per un delicte de desordres públics i dos anys més per un delicte d’atemptat contra l’autoritat. En acabar el judici, avui al migdia, la fiscal  ha modificat les conclusions i en el segon delicte d’atemptat li ha afegit l’agreujant d’usar instrument perillós, les ampolles,  i ha demanat per a cada un d’ells  un any més per aquest delicte. Així, el càstig sol·licitat és  de cinc anys de presó  sense que cap agent resultés ferit en el llançament. Un dels agents que va detenir Pablo es va torçar el turmell i la fiscal demanava que li paguessin 245 euros, però el policia ha renunciat al final.

Declaracions

Pablo i Joseph, veïns de Banyeres del Penedès, ha explicat al tribunal que aquell dia a la tarda van anar en cotxe fins a L’Hospitalet  i d’allà van agafar el metro fins al Camp Nou. En no trobar entrades pel partit, el van veure en un bar, els propietaris del qual van tancar les portes  degut els aldarulls del carrer, segons han recordat. "No", ha respost Joseph quan la fiscal li ha preguntat si anaven a la convocatòria de Tsunami Democràtic. Cap a les onze de la nit, Pablo va enviar un WhatsApp a la seva mare que anaven al metro i ja tornaven cap a casa, com ha declarat ella, i consta en documents. La xicota de Joseph també. 

Dos agents del CNP, però, han assegurat que aquella hora a l’avinguda Carlos III els van veure amb altres tres persones moure un contenidor de vidre, posar-lo al carrer i llençar ampolles de vidre a un furgó de la Brimo dels Mossos. “El furgó va parar, no va baixar ningú; això no obstant, es van dispersar”, ha afirmat un agent, que  ha assegurat que “no els va perdre de vista mai”. El segon ha dit el mateix. I van demanar reforços a  companys del Grup  Apoyo y Reacción, que van anar a detenir-los. Cinc agents han assegurat que, tot i anar de paisà, es van identificar  com a policies als dos nois “que anaven caminant”, i que ells van intentar fugir. Joseph va quedar allà i  Pablo el van detenir a uns 800 metres. Quan l’advocat de tots dos, Sebastián  Martin Osorio,  ha preguntat a l’agent si van picar el noi, el  president del tribunal, el magistrat Juan Carlos Iglesias li ha replicat: “No estem jutjant les accions dels agents.” I li ha  denegat que fes aquesta pregunta o similar als agents. Abans, els nois han negat haver tirat cap ampolla a un furgó policial, i per això el seu advocat demana la seva absolució. “Vaig córrer en sentir pànic i no saber qui eren fins que era a terra detingut”, ha assegurat Pablo, fill d’un agent dels Mossos d’Esquadra, a qui el tribunal no ha deixat declarar per no aportar proves a la causa, més que “la d’un pare preocupat”. No hi ha més prova. És la paraula de dos joves contra   set agents del cos de la Policía Nacional, que actuaven executant tasques de seguretat ciutadana, tot i que la titularitat és de la policia catalana, però han explicat que es van mobilitzar davant el partit i per la convocatòria independentista de Tsunami.

Recentment, la fiscalia també sol·licitava penes elevades a dos joves per participar en una protesta contra Vox a Barcelona, i on cap persona va resultar ferida. I també hi ha diversos joves encausats i jutjats per mobilitzar-se amb Tsunami Democràtic.