Rebaixa satisfactòria. La sala d’apel·lacions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha admès parcialment el recurs presentat per l’activista de Badalona Marcel Vivet i li rebaixa la condemna inicial de cinc anys de presó a un any i mig, fet que implica que no hagi d’entrar a la presó (el límit està fixat en els dos anys). L’Audiència de Barcelona el va condemnar per haver ferit lleument un agent dels Mossos d’Esquadra en la protesta holi contra la manifestació Jusapol, a Barcelona el 2018, a dos anys de presó per un delicte de desordres públics i a tres anys més per atemptat contra l'autoritat, i a pagar una multa de 600 euros per un delicte lleu de lesions a l’agent lesionat, al qual ha d'indemnitzar amb 1.511 euros.

Ara, el TSJC, en una sentència coneguda avui, el condemna a un any de presó per desordres públics i a sis mesos per atemptat contra l’autoritat, a més d'una multa de 180 euros, i manté la indemnització a l'agent. La rebaixa és perquè no considera un objecte perillós el pal de la bandera amb el qual va picar el canell de l'agent, fet que agreujava les penes. El pal es va trencar en l'acció perquè era fràgil, segons el tribunal, que afirma que com que desconeix la seva naturalesa, no es pot aplicar un agreujant. La resolució no és ferma i la fiscalia i el mosso, com acusació particular, podrien presentar recurs al Tribunal Suprem.

Agressions diferents

A finals d’abril, la sala d’apel·lacions del TSJC va celebrar una vista per debatre si tenia en compte una prova clau per a la defensa de Vivet. El seu advocat, Carlos Hurtado, va aportar un atestat policial, en el qual l’agent dels Mossos que acusa Vivet també està en una altra acusació contra un altre jove, Adrià Catasús, a qui la Fiscalia li demana sis anys de presó, per desordres i ferir-lo lleument en la mateixa protesta holi, del 29 de setembre de 2018. Des d’Interior s’insistia que eren dues accions diferents, i el tribunal també ho afirma i descarta anul·lar el procediment de Vivet. "Estem davant d'agressions diferents i causades per persones diferents, i, per tant, no es pot parlar que es tracti dels mateixos fets, com pretén el recurrent", afirma el magistrat Carlos Mir, ponent del tribunal. Amb tot, el tribunal admet que la Fiscalia en l'escrit d'acusació de l'altre noi, que dona un cop a l'espatlla a l'agent sense causar-li lesions, escriu per "error" un pal de bandera.

En la vista, Hurtado va insistir que la condemna estava sustentada en “una única prova de càrrec”: el testimoni del mosso, que a la vegada és la part acusatòria. A més, la defensa al·legava que el mosso lesionat no va identificar clarament Vivet, i que les imatges i els vídeos només mostren el jove independentista amb un pal de bandera, però amb actitud pacífica. En la sentència, el tribunal admet que "no hi ha cap imatge" on vegi Vivet donant el cop a l'agent, però que dona plena credibilitat a la declaració del mosso i a les proves aportades de la lesió lleu, de tumefacció del canell. Per això, condemna a l'activista a un delicte d'atemptat contra l'autoritat, a més del de desordres.

Amb tot, la rebaixa de la condemna ha estat celebrada pels companys de Vivet.

Interior

Precisament, ahir el conseller Joan Ignasi Elena va explicar en la comissió d’Interior del Parlament, i amb la presència de Vivet entre el públic, que quan van arribar al Departament d'Interior va veure que calia canviar els criteris per presentar-se com a acusació particular en les manifestacions i es va decidir presentar el recurs contra la sentència que els donava la raó per evitar la “injustícia” de la pena contra Marcel Vivet.

El secretari general d'Interior no va amagar carregar les culpes de les acusacions de sis anys de presó contra Vivet a l’anterior Govern, el que liderava el president Quim Torra, que és quan es van produir els incidents i quan els serveis jurídics d’Interior van fer la petició de pena, de la mà de la Fiscalia. La Generalitat, però, en el recurs no va demanar l'absolució de Vivet, sinó una condemna rebaixada de sis mesos de presó. L’agent, en veure el canvi de la Generalitat, va agafar un advocat particular, José Antonio Bitos, que demanava mantenir la condemna a Vivet, i el Govern va ser expulsat del procediment.

"La lluita de tanta gent ha servit"

En una concentració a Badalona aquest dijous a la tarda per seguir demanant l'absolució de Marcel Vivet, l'activista ha explicat que aquesta reducció l'ha generat una "sensació d'alegria", però sobretot pel fet de "pensar que la lluita de tanta gent ha servit i seguirà servint". En aquest sentit, Vivet ha emplaçat a "seguir sortint al carrer, a seguir lluitant i a seguir plantant cara per denunciar que la justícia espanyola és una eina repressiva contra nosaltres". Per a Marcel Vivet, "no hi haurà justícia fins que no trenquem aquest estat, fins que construïm la República catalana".