La suspensió de Raül Romeva com a senador amb caràcter retroactiu ha tingut conseqüències immediates. El grup propi d’ERC i Bildu al Senat no ha pogut constituir-se en faltar un membre per complir el requisit de deu senadors, en desaparèixer el pres polític de l’equació. És per això que la Mesa de la cambra alta ha donat cinc dies per a presentar una nova composició. Paradoxalment, gràcies a quatre senadors prestats pels republicans, JxCat sí que ha constituït el seu grup juntament amb Coalició Canària. Malgrat tot, té solució.

És un joc de números molt complex. Amb la suspensió de Romeva, ERC disposa de dotze senadors i Bildu un. En total en són tretze, però com els republicans n’havien cedit quatre a JxCat per formar el seu grup en passen a tenir nou. El reglament estableix que els grups parlamentaris han d’estar integrats per deu membres. D’aquesta manera, hauran de presentar una nova composició abans de cinc dies si no volen acabar al Grup Mixt.

La solució podria arribar demà des del Parlament basc, que votarà la designació dels senadors autonòmics, dels quals un pertany a l’esquerra abertzale. Serà Idurre Bideguren, exalcaldessa de Bermeo, que ocuparà el lloc de Jon Iñarritu, ara diputat al Congrés dels Diputats.

La portaveu d’ERC al Senat, Mirella Cortés, ha denunciat la situació després de la reunió de la Mesa, i ha criticat que és conseqüència de la suspensió retroactiva. “Qualsevol que sàpiga una mica de dret sap que no es poden suspendre drets retroactivament”, ha dit Cortés.