La mateixa història del Congrés dels Diputats s'ha repetit al Senat. Després que divendres passat la Mesa presidida per Meritxell Batet suspengués els diputats presos Oriol JunquerasJordi SànchezJordi Turull i Josep Rull, aquest dimecres ha seguit el mateix camí la Mesa presidida per Manuel Cruz. Amb el vistiplau de l'informe dels lletrats sobre la taula, el màxim òrgan de govern de la cambra també ha suspès Raül Romeva com a senador.

Després de reunir-se durant poc més d'una hora aquest dimecres al migdia, la Mesa s'ha adoptat per pràctica unanimitat, amb el vistiplau els quatre membres del PSOE i els dos del PP. Només ha mostrat la seva oposició el secretari tercer de la Mesa, Imanol Landa, el representant del PNB. Per tant, ha quedat suspès en els seus drets i deures si no es produeix un canvi en la situació de presó cautelar.

En el seu informe, els lletrats han conclòs que “la Mesa del Senat és competent per a donar efectivitat a la suspensió en l’exercici del càrrec de senador de Romeva que es disposa de l’aplicació automàtica de l’article 384 de la llei d’enjudiciament criminal”. Per tant, han considerat que és “indubtable” la seva aplicació. De fet, han sostingut que “es troba ja suspès ex lege”, i que a la Mesa li corresponia donar-li “efectivitat”.

 

D’aquesta manera, com van fer els seus homòlegs del Congrés, han descartat expressament que s’hagi de fer a través del reglament de la cambra, que estableix que ha de passar per la comissió de l’estatut del diputat i finalment votar-se al ple. "No procedeix l'aplicació de l'article 22.6 del reglament", han conclòs taxativament. Els serveis jurídics remarquen que la suspensió és "indefinida" fins que no canviï la seva situació de presó preventiva. Això vol dir que s'aixecaria la suspensió si sortís en llibertat un cop finalitzat el judici oral.

La socialista Cristina Narbona, en condició de portaveu de la Mesa del Senat, ha explicat després de la reunió que la suspensió té un caràcter retroactiu, i que s’ha pres “després de saber-se l’informe dels lletrats”. S’han emplaçat a reunir-se dimecres que ve, amb un nou informe jurídic sobre la taula, per “analitzar les repercussions concretes d’aquesta suspensió”.

Una conseqüència immediata és que ERC no disposa dels senadors necessaris per a conformar grup propi amb Bildu, a diferència de JxCat, que amb la cessió de quatre senadors republicans han pogut constituir grup. La Mesa ha donat a Esquerra cinc dies per fer una nova proposta de composició.

ERC: "Arribarem fins al final"

"La repressió continua", ha denunciat la portaveu d'ERC al Senat, Mirella Cortés, en una compareixença posterior a la renió de la Mesa. La senadora republicana ho ha considerat un "greu error" de l'òrgan de govern de la cambra alta, i en aquest sentit ha advertit que arribaran "fins al final" jurídicament per a "esmenar" la suspensió. Cortés ha remarcat que la decisió no només és contra els drets polítics de Romeva, sinó també contra els de tots els ciutadans que van convertir-lo en el senador més votat a Catalunya el 28-A.

PNB: "Haurien d'estar lliures"

El PNB ha estat l’únic grup que s’hi ha oposat a la Mesa. Els nacionalistes bascos han denunciat que “les persones que estan preses haurien d’estar en llibertat”, i que en tot cas si es vol actuar contra els presos electes “cal demanar un suplicatori” com estableix el reglament. “I qui ha de concedir-lo és la sobirania popular, l’hemicicle”, han dit els jeltzales en sortir de la reunió. “Avui s’ha perdut una magnífica oportunitat de defensar la sobirania d’aquesta cambra”, ha lamentat Imanol Landa.

Lletrats avalen les fórmules d’acatament

Per altra banda, els serveis jurídics de la cambra alta també han avalat totes les fórmules d’acatament de la Constitució que van fer servir els senadors independentistes, que totes eren correctes. “Hem acceptat l’informe del lletrat major, tot i que no és del nostre gust”, ha admès el secretari quart, Rafa Hernando, del PP.