Dubtes sobre si la fórmula acordada per JxCat i ERC per superar la suspensió dels diputats processats dictada pel jutge Pablo Llarena podrà ser finalment aprovada al ple de dimarts que ve. 

Tot i que la comissió de l'Estatut del Diputat ha aprovat aquest divendres elevar la proposta dels dos socis de Govern al ple, la difícil aritmètica parlamentària, sumada a la impossibilitat dels presos i exiliats de votar, i als dubtes jurídics sobre com s'ha de fer la votació; fa que l'acord pugui acabar essent tombat.

El dictamen que s'elevarà al ple proposa una doble votació. Un primer punt pregunta si el Parlament considera que els diputats encausats han de ser suspesos, i un segon que dona la possibilitat a aquests diputats de designar les seves funcions en un altre company del grup per no alterar les majories parlamentàries. La intenció de JxCat i ERC és tombar el primer punt i aprovar el segon.

Un dels dubtes que hi ha en aquests moments sobre la taula, però, és si cal que els dos punts del dictamen s'aprovin per majoria simple o per majoria absoluta. El primer (que pregunta si el ple hauria de suspendre els diputats) hauria d'aprovar-se per majoria absoluta, pel que queda clar que serà rebutjat ja que només té el suport dels unionistes.

Ara bé, els dubtes venen en el segon punt (la designació de vot). El lletrat major de la cambra, Joan Ridao, ha assegurat, durant la comissió de l'Estatut del Diputat que ha tingut lloc aquest matí, que aquest punt també ha de ser aprovat per majoria absoluta perquè es regeix per l'article 25 del reglament. Altres fonts parlamentàries, però, ho neguen, i asseguren que altres lletrats han donat per bó que s'aprovi per majoria simple.

Amb tot, JxCat i ERC sumen només 59 vots si no es compten els dels sis diputats processats (Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull) ni el de Toni Comín, que tot i no haver estat inclòs a la resolució de Llarena tampoc pot delegar el seu vot perquè no està a la presó ni té mesures cautelars.

Aquests diputats no podran votar en la qüestió, segons han explicat els lletrats en la reunió de Junta de la Portaveus d'aquest divendres, tot i que no han deixat clar si és perquè ja estan suspesos o per un conflicte d'interessos en tractar-se de la seva pròpia suspensió. Sense els seus vots, però, i en cas de ser necessària la majoria absoluta, són imprescindibles els vots de la CUP (4) i dels comuns (8) per arribar aprovar-ho. La majoria absoluta se situa en 68. 

La posició de la CUP, en aquests moments, no està definida. Fonts dels anticapitalistes asseguren que tot està obert i que serà el secretariat nacional de la formació qui decideixi si donen suport a la fórmula, s'abstenen o hi voten en contra. Els cupaires estan en contra de designar el vot dels diputats suspesos en considerar que haurien de poder assumir totes les seves funcions i així ho han volgut deixar clar en la comissió, on han presentat una esmena que ha estat tombada.

Un cop més, doncs, el Parlament està pendent del criteri dels lletrats, que l'haurien d'aclarir a la Mesa de dimarts que ve, justa abans de començar el ple que votarà al dictamen, convocat per les 12 del migdia. Així, queden encara uns dies fins que la proposta arribi al ple per resoldre aquesta qüestió i evitar una nova crisi.