El judici contra cinc persones relacionades amb la Sindicatura Electoral de l'1 d'octubre s'ha suspès oficialment perquè el personal del jutjat està en situació de confinament. La vista estava prevista per als dies 4 i 5 de novembre al jutjat penal número 11 de Barcelona i ja és la segona vegada que se suspèn a causa de la pandèmia del coronavirus.

Segons informa el jutjat, el personal no es pot substituir perquè en aquest procediment s'havia demanat prova anticipada. De moment, no hi ha cap nova data assenyalada per al judici.

La causa

En aquest procediment, la Fiscalia acusa els cinc ex-síndics –Jordi Matas, Tània Verge, Marc Marsal, Josep Pagès i Marta Alsina– de desobediència i usurpació de funcions i els demana 2 anys i 9 mesos de presó, una multa i inhabilitació.

En un primer moment, el Constitucional els va multar amb 12.000 i 6.000 euros diaris, en funció del seu rang, amb la qual cosa va aplicar per primera vegada la reforma legislativa que li permet imposar sancions a alts càrrecs independentistes. Després, però, va decidir per unanimitat aixecar les multes coercitives que va imposar als síndics que pretenien integrar la junta electoral del referèndum de l'1 d'octubre, en haver comprovat que van renunciar als seus càrrecs i no van actuar en qualitat de tals.