Reobertura. El Tribunal Suprem ha revocat l’arxivament de la causa contra tres persones que van publicar a Twitter uns missatges, acompanyats de fotografies, en els que s’identificava la lletrada de l’Administració de Justícia del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, Montserrat del Toro, segons les resolucions conegudes aquest dijous. Aquesta funcionària va ser testimoni protegit en el judici contra els independentistes catalans en el Tribunal Suprem, ja que ella va protagonitzar els escorcolls en el Departament d’Economia per descobrir els organitzadors de l'1-O, el setembre del 2017, i va explicar la pressió viscuda i que els Mossos la van haver de treure per l’edifici del costat, el teatre Coliseu.  Això implica reobrir la causa contra aquests tres usuaris de Twitter.

El titular del jutjat d’instrucció 16 de Barcelona va ordenar continuar el procediment i jutjar aquestes persones per un delicte d’injúries i un contra l’Administració de Justícia, però l’Audiència de Barcelona li va ordenar que dictés el sobreseïment lliure en considerar que no s’havia comès cap delicte. L’advocat de l’Estat, com a acusació particular i en nom de Montserrat del Toro, va presentar recurs de cassació, ara acceptat pel Tribunal Suprem. Un dels acusats va piular “la nueva justiciera del pueblo”, després que ella declarés en el judici a Madrid, el març del 2019. I un altre, veí de Viladecans, la va insultar. 

Raonament del tribunal

En les resolucions, el tribunal considera que la decisió de dictar l’arxivament de les actuacions és “prematura” i per això la revoca i confirma les resolucions dictades pel jutge d’instrucció. En cada una de les tres sentències conclou que, en l’actual moment processal, “resulta raonable considerar que els fets atribuïts a l’imputat presenten, provisionalment, caràcter delictiu, tal com va entendre el jutge d’instrucció, i per això s’ha d’admetre”. 

El tribunal també hi afegeix que “la valoració jurídica dels fets dependrà de les qualificacions provisionals de les acusacions, sense perjudici que pugui correspondre a l’instructor dictar, si és procedent, l’obertura del judici oral”.

Una absolució, el precedent

Precisament, l’abril del 2021, un jutjat de Barcelona va absoldre un altre usuari de Twitter que va publicar dades de la lletrada de l’administració de justícia del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona. L'home va publicar les dades de Montserrat del Toro mentre la secretària judicial declarava al Tribunal Suprem en el judici de l’1-O

La imatge de la lletrada de l'administració de justícia estava protegida durant el judici al Suprem per evitar amenaces o assetjaments. L’usuari va publicar una piulada amb el nom, el seu DNI i la seva fotografia. La fiscalia demanava 2 anys de presó i 17.100 euros de multa, mentre que l’advocacia de l’Estat reclamava 4 anys i mig de presó i 15.500 euros de multa. En la sentència, el jutge afirmava que l’home no va cometre cap delicte de revelació de secrets, coaccions o obstrucció a la justícia, ja que totes les dades les havia tret d’internet i no tenia voluntat amenaçadora, segons va avançar el mateix afectat.