Les defenses han posat a lloc la secretària judicial després d'un relat de més d'una hora intentant demostrar el "tumult" i el risc que hi va haver el 20 de setembre durant l'escorcoll de la Conselleria d'Economia.

Jordi Pina ha fet entrar en el judici un factor clau. Si fins ara la màxima expressió de violència estava en el 20-S i en el tumult que ha detallat tant la secretària judicial com els responsables policials que han declarat fins ara, l'advocat de Jordi Sànchez ha fet notar, i així ho ha admès Montserrat del Toro, que el jutge d'instrucció del 13 ja apuntava la rebel·lió abans dels fets, volent demostrar així la construcció del relat per a una condemna exemplar d'entre 17 i 25 anys de presó.

A preguntes d'Andreu Van den Eynde, també ha admès que no sabia que el TSJC havia desestimat investigar aquests delictes.

Vaig ser un autèntic fantasma

Montserrat del Toro ha volgut fer notar que ningú es va posar en contacte amb ella mentre va ser a la Conselleria d'Economia. Ni Oriol Junqueras quan va anar al departament a la tarda, ni els advocats que es van personar, ni els Mossos d'Esquadra i ho ha volgut il·lustrar també dramàticament: "Vaig ser un autèntic fantasma. Ningú es va posar en contacte amb mi". 

Les irregularitats dels escorcolls

Durant el 20 de setembre a la Conselleria d'Economia es van escorcollar despatxos no autoritzats pel jutge.

Ho ha acabat admetent la secretària judicial del jutjat d'instrucció 13, Montserrat del Toro, durant l'interrogatori de les defenses. L'advocada de Jordi Cuixart, Marina Roig, ha demanat explicacions de per què es van fer els escorcolls i per què no es van fer constar en l'acta, volent destacar que "la comitiva judicial es va extralimitar durant l'escorcoll".

"El magistrat em va autoritzar, per telèfon, a entrar als despatxos de processos electorals. No ho vaig posar a l'acta", ha dit.

La contradicció de Forcadell

"La veu femenina que vaig sentir a la tarda em va semblar reconèixer la de la senyora Forcadell, jo no la vaig veure", ha rectificat durant l'interrogatori després d'assegurar que va sentir Forcadell parlant pel megàfon.

Olga Arderiu, advocada de Carme Forcadell, li ha preguntat on era quan va sentir la veu de Forcadell. I ha hagut de fer molta memòria per dir que eren al despatx de Josep Maria Jové.

També li han preguntat si la finestra estava oberta o tancada. I ha dit que tancades.

Arderiu li ha demanat per què no va dir durant la instrucció que va sentir la veu de Forcadell i ha relatat que va tenir "estrès, ansietat i por", i perquè va continuar molt "dolguda" i "vaig pagar la tensió i la por que havia passat en dies posteriors", ha dit.

I ha acabat dient que la percepció de dins i fora era diferent.

Montserrat del Toro ha detallat que va demanar el cordó policial per protegir l'edifici perquè abans de les 9 del matí hi havia "50 persones a la vorera".

El senyor Sànchez m'ha dit...

Montserrat del Toro ha mirat d'implicar en el seu relat a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Sobre Sànchez ha dit que el Guàrdia Civil responsable de la comissió judicial parlava directament amb ell i li transmetia els missatges a ella. I ho ha concretat dient que sempre es referia a les instruccions dient: "El senyor Sànchez m'ha dit...".

A preguntes també de l'advocada Marina Roig, la lletrada ha dit que no coneixia Jordi Cuixart, tot i que el va "poder identificar després" quan la Guàrdia Civil li va dir que estaven reunits amb Sànchez i Cuixart.

"Recordo veure sortir el senyor Sànchez i el senyor Cuixart, un darrere l'altre", ha exposat.

"Soc una persona de poca alçada i era impossible fer un salt d'un metre i un mosso es va posar de genolls i em va dir que fes servir el seu genoll per pujar", ha dit relatant la sortida pel terrat abans d'entrar en el teatre Coliseum.

Ha incidit molt que les escales als camerinos, "eren molt estretes", i el camerino on es va esperar "molt petit. Em va cridar molt l'atenció".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat